gastro postao
Ako voliš polpete od povrća, ovaj recept će ti sigurno doći na listu omiljenih. Tajna je u sjajnoj kombinaciji cvjetače i više vrsta sira!
Popečke, polpete, kako god da ih zoveš, možeš ih napraviti od bilo čega: meso, riba, razno povrće... Na tebi je samo da biraš svoje omiljene sastojke. U moru različitih polpeta, ako već nisi, svakako moraš isprobati one od cvjetače.
Ove polpete možeš poslužiti kao samostalno jelo uz neku sezonsku salatu ili kao prilog glavnom jelu.
Cvjetača - kraljica tvog stola, posebno zimi
Polpete od cvjetače
Sastojci:
- 1 cvjetača, od otprilike 400 g
- 3-4 ljutike, nasjeckane
- 2-3 manja češnjaka, sitno nasjeckana
- 3-4 jaja
- svježi list peršina, nasjeckan
- 1/2 šalice naribanog sira pecorino romano
- 1/2 šalice ribane mozzarelle
- 1/2 šalice glatkog brašna
- 1/2 šalice mlijeka
- sol i papar
- maslinovo ulje
Priprema:
- U većoj posudi zakuhati vodu, staviti cvjetaču da se prokuha i omekša (ali ne prekuha) i ocijediti ju te ohladiti
- U posudi za pečenje na malo ulja popržiti ljutiku i češnjak (samo kratko, da omekša, ne da izgori) i izvaditi
- U drugoj posudi natrgati cvjetaču na sitnije komadiće (ne prevelike, ali ni presitne) pa dodati jaja i poprženi luk; posoliti/popapriti po želji. Postupno dodavati mlijeko i brašno te miješati dok se ne ujednači.
- Dodati sireve i peršin te sve ponovno dobro promiješati (treba biti kao gusta smjesa za palačinke).
- Zagrijati veću neprianjajuću posudu za pečenje te ju pokapati s malo maslinovog ulja
- Žlicom uzimati pripremljenu smjesu i stavljati ju peći. Ako smjesa izgleda prerijetko/pregusto, dodajte brašno/mlijeko kako bi popečci ostali spojeni i čvrsti
- Peći ih minutu - dvije sa svake strane, odnosno, dok ne postanu zlatni i hrskavi.
- Poslužiti ih tople, ne vruće.