gastro postao
Ako voliš polpete od povrća, ovaj recept će ti sigurno doći na listu omiljenih. Tajna je u sjajnoj kombinaciji cvjetače i više vrsta sira!
Popečke, polpete, kako god da ih zoveš, možeš ih napraviti od bilo čega: meso, riba, razno povrće... Na tebi je samo da biraš svoje omiljene sastojke. U moru različitih polpeta, ako već nisi, svakako moraš isprobati one od cvjetače.
Ove polpete možeš poslužiti kao samostalno jelo uz neku sezonsku salatu ili kao prilog glavnom jelu.
Polpete od cvjetače
Sastojci:
- 1 cvjetača, od otprilike 400 g
- 3-4 ljutike, nasjeckane
- 2-3 manja češnjaka, sitno nasjeckana
- 3-4 jaja
- svježi list peršina, nasjeckan
- 1/2 šalice naribanog sira pecorino romano
- 1/2 šalice ribane mozzarelle
- 1/2 šalice glatkog brašna
- 1/2 šalice mlijeka
- sol i papar
- maslinovo ulje
Priprema:
- U većoj posudi zakuhati vodu, staviti cvjetaču da se prokuha i omekša (ali ne prekuha) i ocijediti ju te ohladiti
- U posudi za pečenje na malo ulja popržiti ljutiku i češnjak (samo kratko, da omekša, ne da izgori) i izvaditi
- U drugoj posudi natrgati cvjetaču na sitnije komadiće (ne prevelike, ali ni presitne) pa dodati jaja i poprženi luk; posoliti/popapriti po želji. Postupno dodavati mlijeko i brašno te miješati dok se ne ujednači.
- Dodati sireve i peršin te sve ponovno dobro promiješati (treba biti kao gusta smjesa za palačinke).
- Zagrijati veću neprianjajuću posudu za pečenje te ju pokapati s malo maslinovog ulja
- Žlicom uzimati pripremljenu smjesu i stavljati ju peći. Ako smjesa izgleda prerijetko/pregusto, dodajte brašno/mlijeko kako bi popečci ostali spojeni i čvrsti
- Peći ih minutu - dvije sa svake strane, odnosno, dok ne postanu zlatni i hrskavi.
- Poslužiti ih tople, ne vruće.