Sekeli gulaš - jelo na žlicu kojem je teško odoljeti

Shutterstock Sekeli gulaš
Možda nije visoko na popisu omiljenih jela mnogima, ali mnogi će, čim zahladi, pomisliti baš na sekeli gulaš, jelo koje su nam često pripremale naše bake. I s razlogom je tako!
Vidi originalni članak

Mnoga su jela nastala slučajno, a ušla u povijest i bez njih danas ne možemo. Iako ne moramo, činjenica je, znati kako je jelo nastalo da bismo ga voljeli ili ne, nekad je baš zabavno čuti priču o nastanku jela. Nekad je ona više povijesna, nekad je anegdota, a nekad legenda, a rijetko možemo dokazati je li stvarno istinita. Ipak, za neke možemo zamisliti da su se baš tako i odigrale. Jedna od njih je i ona kako je nastao sekeli gulaš, odnosno Szekely goulash.

Kao prvo, sekeli gulaš ustvari nije baš, po svim pravilima – gulaš. Naime, gulaš se priprema gotovo u pravilu od junetine ili teletine, a može i od srnetine. Po tim pravilima, sekeli gulaš ne bi mogao nositi ovaj naziv, jer se priprema od svinjetine. A ni to što je jedan od sastojaka kiseli kupus ne uklapa se u okvir gulaša.

 

Omiljena jela Zimske delicije: Top 10 jela s kiselim kupusom

 

 

No, način na koji je sekeli gulaš nastao objašnjava zašto je tako. Priča se odigrala godine 1846., u Budimpešti, u restoranu Komlo Garden. Priča kaže da je u taj restoran na ručak došao József Székely, pisac i pjesnik, u društvu slavnog mađarskog pjesnika Sándora Petőfija. No, došli su prekasno u danu i više nije ostalo gotovo ništa za ručak – osim variva od svinjetine i kiselog kupusa.

Székely je odlučio sve ostatke pomiješati i tako se zasititi. I tako je nastao sekeli gulaš. No, jelo se proslavilo više zbog Petőfijeve slave, pa je uskoro gotovo svaki restoran u Budimpešti posluživao sekeli gulaš.

Pa da vidimo kako se taj sekeli gulaš danas priprema!

Sekeli gulaš

(za 4 osobe)

Sastojci:

  • 800 g svinjske lopatice
  • 2 luka, sitno nasjeckana
  • 500 g ribanog kiselog kupusa
  • 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • prstohvat sjemenki kima
  • 3 lovorova lista
  • 2 žlice vrhnja
  • 15 ml maslinovog ulja
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica soli
  • prstohvat crnog papra

 

tradicija Dobre stare krvavice s kiselim kupusom - ili obožavaš ili izbjegavaš

 

Postupak:

  1. Kiseli kupus operi i ostavi sa strane da se ocijedi. Ako nije previše kisel, ne moraš ga ni prati.
  2. U dubokoj tavi zagrij ulje i dinstaj luk dok ne porumeni. Dodaj meso narezano na kockice i kuhaj ga nekoliko minuta na jakoj vatri.
  3. Dodaj papriku, češnjak, lovor i ostavi da se kuha cca 20 min.
  4. Dodaj kiseli kupus, žlicu šećera i prstohvat sjemenki kima. Zalij s malo vode i pirjaj još 15-20 minuta.
  5. Sekeli gulaš posluži s kuhanim krumpirom i vrhnjem.

 

Recepti otrgnuti od zaborava Mađarski gulaš – gusta 'pastirska' juha punog okusa Brzo i jednostavno Prženi njoki s kiselim kupusom - kombinacija koju ćeš ponoviti

 

Posjeti Gastro.hr