Mnoga su jela nastala slučajno, a ušla u povijest i bez njih danas ne možemo. Iako ne moramo, činjenica je, znati kako je jelo nastalo da bismo ga voljeli ili ne, nekad je baš zabavno čuti priču o nastanku jela. Nekad je ona više povijesna, nekad je anegdota, a nekad legenda, a rijetko možemo dokazati je li stvarno istinita. Ipak, za neke možemo zamisliti da su se baš tako i odigrale. Jedna od njih je i ona kako je nastao sekeli gulaš, odnosno Szekely goulash.
Kao prvo, sekeli gulaš ustvari nije baš, po svim pravilima – gulaš. Naime, gulaš se priprema gotovo u pravilu od junetine ili teletine, a može i od srnetine. Po tim pravilima, sekeli gulaš ne bi mogao nositi ovaj naziv, jer se priprema od svinjetine. A ni to što je jedan od sastojaka kiseli kupus ne uklapa se u okvir gulaša.
No, način na koji je sekeli gulaš nastao objašnjava zašto je tako. Priča se odigrala godine 1846., u Budimpešti, u restoranu Komlo Garden. Priča kaže da je u taj restoran na ručak došao József Székely, pisac i pjesnik, u društvu slavnog mađarskog pjesnika Sándora Petőfija. No, došli su prekasno u danu i više nije ostalo gotovo ništa za ručak – osim variva od svinjetine i kiselog kupusa.
Székely je odlučio sve ostatke pomiješati i tako se zasititi. I tako je nastao sekeli gulaš. No, jelo se proslavilo više zbog Petőfijeve slave, pa je uskoro gotovo svaki restoran u Budimpešti posluživao sekeli gulaš.
Pa da vidimo kako se taj sekeli gulaš danas priprema!
Sekeli gulaš
(za 4 osobe)
Sastojci:
- 800 g svinjske lopatice
- 2 luka, sitno nasjeckana
- 500 g ribanog kiselog kupusa
- 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- prstohvat sjemenki kima
- 3 lovorova lista
- 2 žlice vrhnja
- 15 ml maslinovog ulja
- 1 žličica šećera
- 1 žličica soli
- prstohvat crnog papra
Postupak:
- Kiseli kupus operi i ostavi sa strane da se ocijedi. Ako nije previše kisel, ne moraš ga ni prati.
- U dubokoj tavi zagrij ulje i dinstaj luk dok ne porumeni. Dodaj meso narezano na kockice i kuhaj ga nekoliko minuta na jakoj vatri.
- Dodaj papriku, češnjak, lovor i ostavi da se kuha cca 20 min.
- Dodaj kiseli kupus, žlicu šećera i prstohvat sjemenki kima. Zalij s malo vode i pirjaj još 15-20 minuta.
- Sekeli gulaš posluži s kuhanim krumpirom i vrhnjem.