Recepti 18. veljače 2023.

Sekeli gulaš - jelo na žlicu kojem je teško odoljeti

Sekeli gulaš
Sekeli gulaš foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Možda nije visoko na popisu omiljenih jela mnogima, ali mnogi će, čim zahladi, pomisliti baš na sekeli gulaš, jelo koje su nam često pripremale naše bake. I s razlogom je tako!

Mnoga su jela nastala slučajno, a ušla u povijest i bez njih danas ne možemo. Iako ne moramo, činjenica je, znati kako je jelo nastalo da bismo ga voljeli ili ne, nekad je baš zabavno čuti priču o nastanku jela. Nekad je ona više povijesna, nekad je anegdota, a nekad legenda, a rijetko možemo dokazati je li stvarno istinita. Ipak, za neke možemo zamisliti da su se baš tako i odigrale. Jedna od njih je i ona kako je nastao sekeli gulaš, odnosno Szekely goulash.

Kao prvo, sekeli gulaš ustvari nije baš, po svim pravilima – gulaš. Naime, gulaš se priprema gotovo u pravilu od junetine ili teletine, a može i od srnetine. Po tim pravilima, sekeli gulaš ne bi mogao nositi ovaj naziv, jer se priprema od svinjetine. A ni to što je jedan od sastojaka kiseli kupus ne uklapa se u okvir gulaša.

 

Kiseli kupus Možda vas zanima... Zimske delicije: Top 10 jela s kiselim kupusom Recepti

 

 

No, način na koji je sekeli gulaš nastao objašnjava zašto je tako. Priča se odigrala godine 1846., u Budimpešti, u restoranu Komlo Garden. Priča kaže da je u taj restoran na ručak došao József Székely, pisac i pjesnik, u društvu slavnog mađarskog pjesnika Sándora Petőfija. No, došli su prekasno u danu i više nije ostalo gotovo ništa za ručak – osim variva od svinjetine i kiselog kupusa.

Székely je odlučio sve ostatke pomiješati i tako se zasititi. I tako je nastao sekeli gulaš. No, jelo se proslavilo više zbog Petőfijeve slave, pa je uskoro gotovo svaki restoran u Budimpešti posluživao sekeli gulaš.

Pa da vidimo kako se taj sekeli gulaš danas priprema!

 | Author: Shutterstock Sekeli gulaš - mađarsko zimsko jelo koje se i kod nas odlično udomaćilo foto: Shutterstock

Sekeli gulaš

(za 4 osobe)

Sastojci:

  • 800 g svinjske lopatice
  • 2 luka, sitno nasjeckana
  • 500 g ribanog kiselog kupusa
  • 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • prstohvat sjemenki kima
  • 3 lovorova lista
  • 2 žlice vrhnja
  • 15 ml maslinovog ulja
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica soli
  • prstohvat crnog papra

 

Možda vas zanima... Dobre stare krvavice s kiselim kupusom - ili obožavaš ili izbjegavaš Recepti

 

Postupak:

  1. Kiseli kupus operi i ostavi sa strane da se ocijedi. Ako nije previše kisel, ne moraš ga ni prati.
  2. U dubokoj tavi zagrij ulje i dinstaj luk dok ne porumeni. Dodaj meso narezano na kockice i kuhaj ga nekoliko minuta na jakoj vatri.
  3. Dodaj papriku, češnjak, lovor i ostavi da se kuha cca 20 min.
  4. Dodaj kiseli kupus, žlicu šećera i prstohvat sjemenki kima. Zalij s malo vode i pirjaj još 15-20 minuta.
  5. Sekeli gulaš posluži s kuhanim krumpirom i vrhnjem.

 

Možda vas zanima... Mađarski gulaš – gusta 'pastirska' juha punog okusa Recepti Možda vas zanima... Prženi njoki s kiselim kupusom - kombinacija koju ćeš ponoviti Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.