Recepti Kruh i pecivo 27. kolovoza 2025.

Pita sendvič: grčki "džepići" sa slanutkom i povrćem

Kruh i pecivo
20 MIN
0 MIN
3
JEDNOSTAVNO
pita sendvič
Pita sendvič
foto: Petite Panini/Pinterest
Kad ti nedostaje inspiracije za lagani ručak, ovaj recept je rješenje: hranjiv je, praktičan i gotov u manje od 20 minuta

Ideja za savršen sendvič nikada dosta! Pita lepinje, odnosno pita kruh, su neizostavan dio mediteranske prehrane – praktične, mekane i dovoljno čvrste da podnesu sočne nadjeve.

Kad ih napuniš povrćem i kremastim umakom, pretvaraju se u obrok koji jedeš rukama, bez tanjura i pribora. Idealne su ako si u pokretu ili tražiš brzi ručak koji možeš ponijeti na posao.

Možda vas zanima... Pita kruh - prozračni džepići vole piletinu i falafel Recepti

Slanutak kao baza

Slanutak je jedan od najboljih izvora biljnih proteina. Zasitan je, a u ovoj kombinaciji s povrćem i sirom je uravnotežen obrok. Bogat je vlaknima i mineralima pa se s razlogom nalazi u gotovo svakoj kuhinji od Bliskog Istoka do Mediterana. Ako ga već imaš u smočnici, pola posla je riješeno.

hrskavi slanutak | Author: Feel Good Foodie/Pinterest Slanutak foto: Feel Good Foodie/Pinterest

Klasična verzija uključuje tzatziki – poznati umak od krastavca, jogurta i začina koji povezuje sve okuse. No jednako dobro funkcionira i humus razrijeđen kapima limunova soka ili octa. Ako voliš vinaigrette, pomiješaj maslinovo ulje, senf i crno vino ocat. Svaki put dobit ćeš drukčiju nijansu istog recepta.

Kombinacije koje se pamte

Rajčice i krastavac ovom u pita sendvič donose svježinu, feta slanost, a rikula gorčinu koja sve izbalansira. Ako želiš više karaktera, dodaj masline, peperoncine ili sušene rajčice. Recept je zamišljen da ga mijenjaš prema svom ukusu. I da svaki put ispadne malo drukčiji!

pita sendvič | Author: Petite Panini/Pinterest Pita sendvič sa slanutkom foto: Petite Panini/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Grčki pita sendvič
20 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
3
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Slanutak - kuhani 440 g
  • Cherry rajčice 150 g
  • Crveni luk 0,25 kom
  • Krastavac 0,25 kom
  • Feta sir 0,50 šalica
  • Rikula 1 šalica
  • Tzatziki umak 227 g
  • Pita lepinje 3 kom
Postupak
  1. U većoj zdjeli pomiješaj slanutak (može i iz konzerve, isprani i ocijeđeni), nasjeckane rajčice i krastavac, sitno nasjeckani crveni luk, izmrvljenu fetu, nasjeckanu rikulu i tzatziki umak. Dobro izmiješaj dok se sastojci ne povežu.


  2. Pita kruščiće kratko ugrij u tavi ili tosteru da postanu mekani. Prepolovi ih i napuni smjesom.


  3. Posluži odmah ili čuvaj nadjev u hladnjaku do 3–4 dana. Ako pite pripremaš za van, omotaj ih aluminijskom folijom, ostat će čvrste i svježe do obroka.


Doživi Grčku uz ove recepte!

tzatziki Možda vas zanima... Tzatziki - fantastičan grčki umak od krastavaca Recepti Pogačice s grčkim jogurtom za svaki dan i svačiji ukus Možda vas zanima... Pogačice s grčkim jogurtom za svaki dan i svačiji ukus Recepti Možda vas zanima... Jesenski giros s domaćim pita lepinjama i tzatziki umakom Recepti Možda vas zanima... Punjene rajčice na grčki način - ručak, večera ili slasni prilog Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.