Grčka i ljeto su dva nerazdvojna pojma, a isto možemo reći i za grčke delicije. Naš Gastrolovac Darko Debić, autor bloga Samo jedan griz, odlučio je spojiti okuse tradicionalnog grčkog girosa s omiljenim jesenskim namirnicama - gljivama. Ova zdrava verzija girosa priprema se potpuno s namirnicama biljnog podrijetla, a to znači da će Darko meso zamijeniti aromatičnim bukovačama.
Nezamjenjivi dio girosa je tzatziki umak kojeg Darko priprema s jogurtom od soje, a zamijesio je i domaće pita lepinje. Bukovače i hrskavi slanutak začinio je domaćom mješavinom giros začina i sve spojio u neodoljivo jelo. Darku su u pripremi pomogle uvijek svježe METRO Chef namirnice, a kako i ti možeš rekreirati ovu jesensku deliciju pogledaj u nastavku.
Sastojci za giros mješavinu začina:
- 1 žlica korijandera u prahu METRO Chef
- 1,5 žličica kumina u prahu
- 1/2 žlice paprike, dimljene, u prahu METRO Chef
- 3 žličice origana METRO Chef
- 1 žličica cimeta u prahu METRO Chef
- 1/8 žličice mljevenog klinčića
- 1/8 žličice čilija u prahu
Priprema:
- U maloj zdjeli pomiješajte sve začine za giros.
- Čuvajte u dobro zatvorenoj posudi za začine dok ne zatrebaju.
Sastojci za pita lepinje:
- 300 g glatkog brašna
- 1/2 vrećice suhog kvasca
- 1 žličica šećera
- Maslinovo ulje METRO Chef
- Sol
Postupak:
- Dodajte u zdjelu kvasac, šećer i 200 ml mlake vode. Pomiješajte da se kvasac otopi i ostavite sa strane 5 do 10 minuta dok se kvasac ne zapjeni.
- Dodajte brašno i sol, miješajte u mikseru kukom za tijesto 6 do 8 minuta. Možete mijesiti i ručno, dok ne postane glatko.
- Kad je gotovo, tijesto premažite maslinovim uljem, stavite u zdjelu i prekrijte.
- Ostavite ga na toplom mjestu, najmanje 20 minuta ili dok ne udvostruči svoj volumen. Podijelite na četiri kuglice jednake veličine. Pustite kuglice da odstoje 15 minuta prije valjanja.
- Svaku kuglicu razvaljajte u krug.
- Pecite na srednje jako ugrijanoj suhoj tavi po nekoliko minuta sa svake strane.
- Držite ih u poklopljenoj posudi kako bi ostale mekane.
Sastojci za tzatziki umak:
- 1 veganski jogurt
- 1 krastavac
- 2 češnja češnjaka, sitno ribana
- 10 g suhog kopra METRO Chef
- 1 žlica soka limuna
- 2 žličice maslinovog ulja METRO Chef
- Papar METRO Chef
- Sol
Postupak:
- Operite krastavac pa ga naribajte na ribež.
- Prebacite u cjedilo i ostavite da se ocijedi iznad zdjele. Istisnite što više vode iz njega.
- Jogurt pomiješajte s maslinovim uljem, naribanim češnjakom, limunovim sokom, sjeckanim svježim koprom i ocijeđenim naribanim krastavcem.
- Začinite solju i paprom.
Sastojci za karamelizirani luk i bukovače:
- 1 luk narezan na ploške
- 1/2 žlice javorovog sirupa
- 1 žlica soja umaka METRO Chef
- 500 g bukovača METRO Chef
- Sok pola limuna
- 1/2 žlice maslinovog ulja METRO Chef
- 6 grančica svježeg timijana
Postupak:
- Zagrijte tavu i pirjajte luk na žličici maslinovog ulja s prstohvatom soli dok ne postane proziran.
- Umiješajte javorov sirup i soja umak, pirjajte na srednje laganoj vatri dok se ne karamelizira, miješajući i pazeći da ne zagori.
- U međuvremenu narežite ili natrgajte bukovače na tanke trakice.
- Na srednje jakoj vatri zagrijte tavu i dodajte žličicu ulja. Stavite gljive, umiješajte svježi timijan i sok limuna, zajedno kuhajte dok gljive ne uvenu.
- Umiješajte žličicu mješavine začina za giros i nastavite kuhati dok sva tekućina ne ispari često miješajući kako začini ne bi zagorjeli.
- Kušajte i začinite solju, dodajte još mješavine giros začina po vlastitom ukusu.
Sastojci za hrskavi slanutak:
- 2 konzerve slanutka
- 3 žlice maslinovog ulja METRO Chef
- Sol
- Giros mješavina začina
Postupak:
- Pećnicu zagrijte na 200 °C.
- Kuhani slanutak oprati pod mlazom tekuće vode i ocijediti. Dodati sol i maslinovo ulje.
- Staviti u zagrijanu pećnicu i povremeno promiješati.
- Kad postane hrskav dodati začine i još kratko držati u pećnici.
Za serviranje:
- 100 g rukole METRO Chef
- 100 g mini rajčica METRO Chef
- 1 mali ljubičasti luk ili ljutika
- 1 krastavac
- Papir za pečenje
- Kuhinjska uzica
Serviranje:
- Rukolu i mini rajčice operite. Rajčice prerežite na pola, a ljubičasti luk ogulite i narežite na kolutove.
- Krastavac operite i narežite na manje komade.
- Rukom savijte pitu u stožac i dno omotajte papirom za pečenje. Učvrstite kuhinjskom uzicom.
- Napunite pita lepinje veganskim "mesom", rukolom, nekoliko kriški krastavca, rajčicama i tzatziki umakom. Po želji ukrasite svježim koprom i ljubičastim lukom.