Recepti Veganski recepti za prste polizati! 27. rujna 2023.

Jesenski giros s domaćim pita lepinjama i tzatziki umakom

Veganski giros s bukovačama foto: Marko Prpić/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Gastro bloger Darko Debić osmislio je recept za aromatični veganski giros, a u pripremi su mu pomogli METRO Chef proizvodi.

Grčka i ljeto su dva nerazdvojna pojma, a isto možemo reći i za grčke delicije. Naš Gastrolovac Darko Debić, autor bloga Samo jedan griz, odlučio je spojiti okuse tradicionalnog grčkog girosa s omiljenim jesenskim namirnicama - gljivama. Ova zdrava verzija girosa priprema se potpuno s namirnicama biljnog podrijetla, a to znači da će Darko meso zamijeniti aromatičnim bukovačama.

Nezamjenjivi dio girosa je tzatziki umak kojeg Darko priprema s jogurtom od soje, a zamijesio je i domaće pita lepinje. Bukovače i hrskavi slanutak začinio je domaćom mješavinom giros začina i sve spojio u neodoljivo jelo. Darku su u pripremi pomogle uvijek svježe METRO Chef namirnice, a kako i ti možeš rekreirati ovu jesensku deliciju pogledaj u nastavku. 

Sastojci za giros mješavinu začina:

  • 1 žlica korijandera u prahu METRO Chef
  • 1,5 žličica kumina u prahu 
  • 1/2 žlice paprike, dimljene, u prahu METRO Chef
  • 3 žličice origana METRO Chef
  • 1 žličica cimeta u prahu METRO Chef
  • 1/8 žličice mljevenog klinčića
  • 1/8 žličice čilija u prahu 

Priprema:

  1. U maloj zdjeli pomiješajte sve začine za giros.
  2. Čuvajte u dobro zatvorenoj posudi za začine dok ne zatrebaju.

Sastojci za pita lepinje:

  • 300 g glatkog brašna
  • 1/2 vrećice suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • Maslinovo ulje METRO Chef
  • Sol

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL METRO Chef foto: Marko Prpić/PIXSELL

Postupak:

  1. Dodajte u zdjelu kvasac, šećer i 200 ml mlake vode. Pomiješajte da se kvasac otopi i ostavite sa strane 5 do 10 minuta dok se kvasac ne zapjeni.
  2. Dodajte brašno i sol, miješajte u mikseru kukom za tijesto 6 do 8 minuta. Možete mijesiti i ručno, dok ne postane glatko.
  3. Kad je gotovo, tijesto premažite maslinovim uljem, stavite u zdjelu i prekrijte.
  4. Ostavite ga na toplom mjestu, najmanje 20 minuta ili dok ne udvostruči svoj volumen. Podijelite na četiri kuglice jednake veličine. Pustite kuglice da odstoje 15 minuta prije valjanja.
  5. Svaku kuglicu razvaljajte u krug.
  6. Pecite na srednje jako ugrijanoj suhoj tavi po nekoliko minuta sa svake strane.
  7. Držite ih u poklopljenoj posudi kako bi ostale mekane.

Sastojci za tzatziki umak:

  • 1 veganski jogurt
  • 1 krastavac
  • 2 češnja češnjaka, sitno ribana
  • 10 g suhog kopra METRO Chef
  • 1 žlica soka limuna
  • 2 žličice maslinovog ulja METRO Chef
  • Papar METRO Chef
  • Sol

Postupak:

  1. Operite krastavac pa ga naribajte na ribež.
  2. Prebacite u cjedilo i ostavite da se ocijedi iznad zdjele. Istisnite što više vode iz njega.
  3. Jogurt pomiješajte s maslinovim uljem, naribanim češnjakom, limunovim sokom, sjeckanim svježim koprom i ocijeđenim naribanim krastavcem.
  4. Začinite solju i paprom.

Sastojci za karamelizirani luk i bukovače:

  • 1 luk narezan na ploške
  • 1/2 žlice javorovog sirupa
  • 1 žlica soja umaka METRO Chef
  • 500 g bukovača METRO Chef
  • Sok pola limuna
  • 1/2 žlice maslinovog ulja METRO Chef
  • 6 grančica svježeg timijana

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL Bukovače s mješavinom začina za giros foto: Marko Prpić/PIXSELL

Postupak:

  1. Zagrijte tavu i pirjajte luk na žličici maslinovog ulja s prstohvatom soli dok ne postane proziran.
  2. Umiješajte javorov sirup i soja umak, pirjajte na srednje laganoj vatri dok se ne karamelizira, miješajući i pazeći da ne zagori.
  3. U međuvremenu narežite ili natrgajte bukovače na tanke trakice.
  4. Na srednje jakoj vatri zagrijte tavu i dodajte žličicu ulja. Stavite gljive, umiješajte svježi timijan i sok limuna, zajedno kuhajte dok gljive ne uvenu.
  5. Umiješajte žličicu mješavine začina za giros i nastavite kuhati dok sva tekućina ne ispari često miješajući kako začini ne bi zagorjeli.
  6. Kušajte i začinite solju, dodajte još mješavine giros začina po vlastitom ukusu.

Sastojci za hrskavi slanutak:

  • 2 konzerve slanutka
  • 3 žlice maslinovog ulja METRO Chef
  • Sol
  • Giros mješavina začina

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL Hrskavi slanutak najlakše je pripremiti s konzerviranim slanutkom foto: Marko Prpić/PIXSELL

Postupak:

  1. Pećnicu zagrijte na 200 °C.
  2. Kuhani slanutak oprati pod mlazom tekuće vode i ocijediti. Dodati sol i maslinovo ulje.
  3. Staviti u zagrijanu pećnicu i povremeno promiješati.
  4. Kad postane hrskav dodati začine i još kratko držati u pećnici.

Za serviranje:

  • 100 g rukole METRO Chef
  • 100 g mini rajčica METRO Chef
  • 1 mali ljubičasti luk ili ljutika
  • 1 krastavac
  • Papir za pečenje
  • Kuhinjska uzica

Serviranje:

  1. Rukolu i mini rajčice operite. Rajčice prerežite na pola, a ljubičasti luk ogulite i narežite na kolutove.
  2. Krastavac operite i narežite na manje komade.
  3. Rukom savijte pitu u stožac i dno omotajte papirom za pečenje. Učvrstite kuhinjskom uzicom.
  4. Napunite pita lepinje veganskim "mesom", rukolom, nekoliko kriški krastavca, rajčicama i tzatziki umakom. Po želji ukrasite svježim koprom i ljubičastim lukom.

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL Veganski giros foto: Marko Prpić/PIXSELL

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.