Recepti 26. kolovoza 2020.

Punjene rajčice na grčki način - ručak, večera ili slasni prilog

Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Najbolji i jedini recept za punjene rajčice koji trebaš imati...

Slasne, tople i meke punjene rajčice odlično su jelo samo po sebi, ali i prilog uz meso s roštilja. Napuniš li ih namirnicama navedenima u receptu u nastavku dobit ćeš grčku verziju, no uvijek dodati možeš i druge namirnice po želji. Pa tako, osim riže koristiti možeš i kvinoju, a uvijek se dobrodošle i druge vrste sira, kao parmezan, slanina ili čak komadići piletine.

Pusti svojoj mašti na volju i prepusti se kuhanju!

 

mini pita Možda vas zanima... Gotove za tren: Mini pite s rajčicama Recepti

 

Sastojci:

  • 250 g riže ili kvinoje
  • 6 rajčica 
  • 2 češnja češnjaka 
  • 1 luk
  • sok jednog limuna
  • 2 žličice suhog origana
  • 2 žličice svježeg peršina
  • 50 g feta sira 
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • masline, sol, papar po želji

 | Author: Shutterstock Shutterstock

Priprema:

  1. Pripremi rižu ili kvinoju prema uputama i odloži sa strane.
  2. Prethodno zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Oštrim nožem odreži oko 2 cm od vrha rajčice. Vrhove stavi sa strane. Žličicom pažljivo ukloni unutrašnjost rajčice, ostavljajući 'zdjelice' s rubovima debljine pola do jednog centimetra. Pripazi da ne ih ne probiješ. Stavi izvađene sredine rajčica u cjedilo i ocijedi tekućinu. Grubo nasjeckaj ostatak mesa od rajčice i stavi sa strane.
  3. Lagano zagrij ulje na tavici. Dodaj usitnjeni češnjak i luk i kuhaj dok ne omekša. Maknite s vatre.
  4. U veliku zdjelu dodaj češnjak, luk, začine, rižu, limunov sok, nasjeckanu sredinu rajčice, i zdrobljeni feta sir. Po želji na ovom koraku dodaj i masline, drugu vrstu sira, nasjeckanu brokulu, slaninu, komadiće piletine ili bilo koji drugi dodatak.
  5. Dobro promiješaj, a zatim uz pomoć žlice unesi dobivenu smjesu u izdubljene rajčice. Poslaži ih zatim na lagano podmazan lim za pečenje. Izdubljene rajčice poklopi s njihovim prethodno odrezanim vrhovima. Poškropi ih maslinovim uljem i peci oko 30 minuta ili dok ne omekšaju.
  6. Posluži tople i s umakom po želji.

U slast!

 

složenac Možda vas zanima... Složi i pojedi: Složenac od rajčica i mljevenog mesa Recepti Možda vas zanima... Aromatizirana palenta sa sušenim rajčicama Kolumne Možda vas zanima... Sočna pileća prsa s kvinojom, šparogama i rajčicama Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.