gastro postao
Najbolji i jedini recept za punjene rajčice koji trebaš imati...
Slasne, tople i meke punjene rajčice odlično su jelo samo po sebi, ali i prilog uz meso s roštilja. Napuniš li ih namirnicama navedenima u receptu u nastavku dobit ćeš grčku verziju, no uvijek dodati možeš i druge namirnice po želji. Pa tako, osim riže koristiti možeš i kvinoju, a uvijek se dobrodošle i druge vrste sira, kao parmezan, slanina ili čak komadići piletine.
Pusti svojoj mašti na volju i prepusti se kuhanju!
Sastojci:
- 250 g riže ili kvinoje
- 6 rajčica
- 2 češnja češnjaka
- 1 luk
- sok jednog limuna
- 2 žličice suhog origana
- 2 žličice svježeg peršina
- 50 g feta sira
- 1 žličica maslinovog ulja
- masline, sol, papar po želji
Priprema:
- Pripremi rižu ili kvinoju prema uputama i odloži sa strane.
- Prethodno zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Oštrim nožem odreži oko 2 cm od vrha rajčice. Vrhove stavi sa strane. Žličicom pažljivo ukloni unutrašnjost rajčice, ostavljajući 'zdjelice' s rubovima debljine pola do jednog centimetra. Pripazi da ne ih ne probiješ. Stavi izvađene sredine rajčica u cjedilo i ocijedi tekućinu. Grubo nasjeckaj ostatak mesa od rajčice i stavi sa strane.
- Lagano zagrij ulje na tavici. Dodaj usitnjeni češnjak i luk i kuhaj dok ne omekša. Maknite s vatre.
- U veliku zdjelu dodaj češnjak, luk, začine, rižu, limunov sok, nasjeckanu sredinu rajčice, i zdrobljeni feta sir. Po želji na ovom koraku dodaj i masline, drugu vrstu sira, nasjeckanu brokulu, slaninu, komadiće piletine ili bilo koji drugi dodatak.
- Dobro promiješaj, a zatim uz pomoć žlice unesi dobivenu smjesu u izdubljene rajčice. Poslaži ih zatim na lagano podmazan lim za pečenje. Izdubljene rajčice poklopi s njihovim prethodno odrezanim vrhovima. Poškropi ih maslinovim uljem i peci oko 30 minuta ili dok ne omekšaju.
- Posluži tople i s umakom po želji.
U slast!