Slasna kombinacija: Juha od gljiva i ječma

Thinkstock
Jednostavna juha prepuna okusa koja će vas oduševiti!
Vidi originalni članak

Ječam je jedna od onih divnih namirnica koje možete kombinirati sa slanim i slatkim jelima. Ovaj put, našao se s gljivama u jednoj lijepoj priči - gustoj povrtnoj juhi koju ćete obožavati!

Kombinacija gljiva, koje su inače malo žilave i kada se skuhaju, i isto takvog ječma, savršeno će se sljubiti s mekom mrkvom i celerom. 

Ovu ukusnu juhu, poslužite još toplu s komadom crnog kruha sa sjemenkama.

Sastojci potrebni za pripremu:

  • 1 1/2 šalica zakuhane vode
  • 1 žlica suhih gljiva
  • 4 žlice maslaca
  • 1 luk, nasjeckan
  • 2 stabljike celera, nasjeckane
  • 2 mrkve, narezane na kolutiće
  • 1 žličica soli
  • papar
  • 3/4 šalice ječma
  • 2 žlice brašna
  • 350 g gljiva, očišćenih i narezanih na ploškice
  • 6 šalica povrtnog temeljca

Priprema:

  1.  Zakuhanom vodom preliti suhe gljive i ostaviti ih sa strane da upiju tekućinu
  2. Maslac rastopiti na srednjoj vatri, u loncu u kojem će se juha kuhati, pa dodati luk, celer, mrkvu i sve posoliti i popapriti
  3. Miješati povremeno i pustiti da povrće omekša pa dodati ječam i pustiti da se kratko poprži - oko 3 minute
  4. Dodati brašno i miješati neprestano te pustiti oko 2 minute da se brašno malo poprži
  5. Dodati suhe namočene gljive s vodom u kojoj su se namakale pa svježe gljive i sve zaliti temeljcem
  6. Pustiti da zakuha na srednjoj vatri i ostaviti oko 20 - 25 minuta da se tekućina smanji, a gljive i ječam skuhaju 
  7. Poslužiti toplo!

Dobar tek! 

Posjeti Gastro.hr