Složenac od riže, patlidžana i mozzarelle za bogat i zasitan ručak

Thinkstock
Jednostavan i super ukusan, ovakav ručak bit će idealan za uživanje tijekom tjedna, nakon napornog radnog dana ili u slučaju brzinske večere za omiljene goste.
Vidi originalni članak

Pravo je vrijeme da patlidžane iskoristite na najbolji mogući način. Raskošan, ali poprilično brz ručak priprema se u tek nekoliko poteza, a na stol donosi sjajne okuse u koje ćete se instantno zaljubiti. 

 

Posloži, zapeci, uživaj! Složenac od tikvica i krumpira - genijalna brzinska kombinacija

 

Rižu je potrebno skuhati, patlidžan ispeći, a zatim im dodati mozzarellu, pa od ove tri komponente sastaviti neodoljivo ukusan i zasitan složenac. Zamislite samo, kremasta riža, slastan patlidžan i dobra doza rastezljivog sira. Za prste polizati!

 

Kakav spoj! Danas kuhamo: Složenac od piletine i krumpira

 

 


Potrebno vam je:

  • 1 luk
  • 1 šalica riže
  • 100 ml bijelog vina
  • 100 ml temeljca
  • 2 patlidžana
  • 500 ml umaka od rajčice
  • 2 režnja češnjaka
  • 300 g mozzarelle
  • Bosiljak
  • Parmezan
  • Sol, papar

Postupak pripreme:

  1. Na tavi zagrijte dvije žlice maslinovog ulja, pa dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte dok ne omekša.
  2. Dodajte rižu i tostirajte je oko 3 minute. Dodajte vino, pa kuhajte dok vino ne ispari, a zatim ubacite i temeljac, sol i papar. Poklopite i pustite da se riža skuha al dente.
  3. Patlidžan dobro operite i narežite ga na ploške.
  4. Posolite ga, pa pustite da ispusti svu tekućine, natapkajte papirnatim ubrusima i posložite po limu za pečenje. Poprskajte maslinovim uljem, začinite soli i paprom i ubacite u pećnicu na oko 200 stupnjeva, na 20 minuta.
  5. Posudu za pečenje premažite maslinovim uljem, na dno stavite tri žlice umaka od rajčice kojeg ste začinili češnjakom i bosiljkom. 
  6. Na umak od rajčice stavite ploške patlidžana, prekrijte ih rižom, pa dodajte mozzarellu i parmezan.
  7. Prekrijte umakom od rajčice i ponavljajte postupak dok vam ne ponestane sastojaka.
  8. Na kraju dolazi sir i mora prekriti cijeli složenac.
  9. Pecite oko 15 minuta ili dok sir ne poprimi zlatnu boju.
  10. Poslužite toplo.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr