gastro postao
Jednostavan i super ukusan, ovakav ručak bit će idealan za uživanje tijekom tjedna, nakon napornog radnog dana ili u slučaju brzinske večere za omiljene goste.
Pravo je vrijeme da patlidžane iskoristite na najbolji mogući način. Raskošan, ali poprilično brz ručak priprema se u tek nekoliko poteza, a na stol donosi sjajne okuse u koje ćete se instantno zaljubiti.
Rižu je potrebno skuhati, patlidžan ispeći, a zatim im dodati mozzarellu, pa od ove tri komponente sastaviti neodoljivo ukusan i zasitan složenac. Zamislite samo, kremasta riža, slastan patlidžan i dobra doza rastezljivog sira. Za prste polizati!
Potrebno vam je:
- 1 luk
- 1 šalica riže
- 100 ml bijelog vina
- 100 ml temeljca
- 2 patlidžana
- 500 ml umaka od rajčice
- 2 režnja češnjaka
- 300 g mozzarelle
- Bosiljak
- Parmezan
- Sol, papar
Postupak pripreme:
- Na tavi zagrijte dvije žlice maslinovog ulja, pa dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte dok ne omekša.
- Dodajte rižu i tostirajte je oko 3 minute. Dodajte vino, pa kuhajte dok vino ne ispari, a zatim ubacite i temeljac, sol i papar. Poklopite i pustite da se riža skuha al dente.
- Patlidžan dobro operite i narežite ga na ploške.
- Posolite ga, pa pustite da ispusti svu tekućine, natapkajte papirnatim ubrusima i posložite po limu za pečenje. Poprskajte maslinovim uljem, začinite soli i paprom i ubacite u pećnicu na oko 200 stupnjeva, na 20 minuta.
- Posudu za pečenje premažite maslinovim uljem, na dno stavite tri žlice umaka od rajčice kojeg ste začinili češnjakom i bosiljkom.
- Na umak od rajčice stavite ploške patlidžana, prekrijte ih rižom, pa dodajte mozzarellu i parmezan.
- Prekrijte umakom od rajčice i ponavljajte postupak dok vam ne ponestane sastojaka.
- Na kraju dolazi sir i mora prekriti cijeli složenac.
- Pecite oko 15 minuta ili dok sir ne poprimi zlatnu boju.
- Poslužite toplo.
Dobar tek!