Slasna tjestenina s povrćem koja priziva proljeće

Karolin Baitinger/Unsplash Tjestenina s povrćem
Ovo jelo, kremasta tjestenina s povrćem, popularna pasta primavera, brzo je gotovo, a u njegovoj pripremi do izražaja će doći tvoja kreativnost - ovisno koju kombinaciju povrća odlučiš složiti
Vidi originalni članak

Tjestenina je najčešći odabir za ručak ili večeru preko tjedna i za to postoji dobar razlog – brzo je gotova, a uz nju paše gotovo sve, ovisno o tome što imaš kod kuće od namirnica. Tako je i s ovim receptom u koji ide povrće, odnosno obilje povrća, no sastav možeš prilagoditi svome ukusu ili onome što pronađeš u svojoj smočnici ili hladnjaku.

 

brzo i fino Brzinske penne sa sirom i brokulom Marthe Stewart

 

Odličan izbor je pečeno povrće budući da ono tim načinom pripreme (pečenjem, umjesto sotiranja) zadržava svoju hrskavost, a u kombinaciji s jednostavnim umakom s limunom i sirom postaje neodoljivo. Naziv jela – Pasta primavera, odnosno proljetna tjestenina tu je kako bi nas podsjetilo da topliji dani dolaze, a s njima i obilje sezonskog mladog povrća koje također možeš uvrstiti u ovo jelo kad za to dođe vrijeme.

Ako želiš ovo jelo učiniti veganskim, to je vrlo jednostavno – samo parmezan i mlijeko/vrhnje zamijeni veganskim inačicama. Za ovo jelo, zajedno s pripremom i čišćenjem te sjeckanjem povrća, neće ti trebati više od 40 minuta, a  navedena količina dovoljna je za 4 osobe. Jedna porcija ima 560 kalorija.

Pasta primavera s pečenim povrćem

Sastojci:

  • 3 šalice penna lili neke druge suhe tjestenine
  • 1 crvena paprika
  • 1 svežanj šparoga
  • 225 g šampinjona
  • 1 glavica brokule
  • 225 g cherry rajčica
  • 2 žlice biljnog ulja neutralnog okusa
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica origana
  • ½ žličice češnjaka u granulama
  • ½ luka
  • 4 češnja češnjaka
  • korica 1 limuna
  • 1 šalica povrtnog temeljca
  • ½ šalice mlijeka ili vrhnja za kuhanje
  • ½ šalice ribanog parmezana
  • sok od 1/2 limuna
  • ¼ žličice pahuljica crvenog čilija
  • 10-ak listića bosiljka

 

hrana za utjehu Ovim kremastim špagetima nemoguće je odoljeti

 

Postupak:

  1. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva, a tjesteninu skuhaj prema uputama na pakiranju, ocijedi, izmiješaj s malo ulja da se ne slijepi i odloži sa strane. Sačuvaj malo vode od kuhanja tjestenine.
  2. Dok se tjestenina kuha, nasjeckaj crvenu papriku, šparoge, gljive i brokulu. Nasjeckano povrće stavi u veliki pleh zajedno s cijelim cherry rajčicama.
  3. Na povrće stavi 1 žlicu ulja, ½ žličice soli, origano i češnjak u granulama. Dobro izmiješaj i stavi u pećnicu te peci 25-30 minuta, odnosno dok lagano ne počne poprimati smeđu boju.
  4. Nasjeckaj luk i češnjak te naribaj limunovu koricu. Dodaj u posudu preostalu žlicu ulja, i zagrij na srednjoj do jakoj vatri. Ubaci luk te prži oko 5 minuta, dodaj češnjak i prži još minutu. Cijelo vrijeme miješaj kako ne bi izgorjelo i ako je potrebno dodaj malo vode od kuhanja tjestenine tijekom prženja.
  5. Ulij temeljac, mlijeko/vrhnje i parmezan. Smanji vatru i pusti da se lagano krčka oko 5 minuta. Dodaj limunovu koricu, sok od ½ limuna, pahuljice crvenog čilija i na kraju kuhanu tjesteninu i pečeno povrće. Sve dobro izmiješaj i posluži posuto listićima bosiljka.

 

Brzo i jednostavno Pikantni špageti s tunom gotovi su za pola sata

 

Posjeti Gastro.hr