Ovo jelo, kremasta tjestenina s povrćem, popularna pasta primavera, brzo je gotovo, a u njegovoj pripremi do izražaja će doći tvoja kreativnost - ovisno koju kombinaciju povrća odlučiš složiti
Tjestenina je najčešći odabir za ručak ili večeru preko tjedna i za to postoji dobar razlog – brzo je gotova, a uz nju paše gotovo sve, ovisno o tome što imaš kod kuće od namirnica. Tako je i s ovim receptom u koji ide povrće, odnosno obilje povrća, no sastav možeš prilagoditi svome ukusu ili onome što pronađeš u svojoj smočnici ili hladnjaku.
Odličan izbor je pečeno povrće budući da ono tim načinom pripreme (pečenjem, umjesto sotiranja) zadržava svoju hrskavost, a u kombinaciji s jednostavnim umakom s limunom i sirom postaje neodoljivo. Naziv jela – pasta primavera, odnosno proljetna tjestenina tu je kako bi nas podsjetilo da topliji dani dolaze, a s njima i obilje sezonskog mladog povrća koje također možeš uvrstiti u ovo jelo kad za to dođe vrijeme.
Ako želiš ovo jelo učiniti veganskim, to je vrlo jednostavno – samo parmezan i mlijeko/vrhnje zamijeni veganskim inačicama. Za ovo jelo, zajedno s pripremom i čišćenjem te sjeckanjem povrća, neće ti trebati više od 40 minuta, a navedena količina dovoljna je za 4 osobe. Jedna porcija ima 560 kalorija.
Pasta primavera - tjestenina koja naviješta dolazak proljeća
foto: Karolin Baitinger/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Pasta primavera s pečenim povrćem
18 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Penne
3
šalica
Crvena paprika
1
kom
Šparoge
1
svežanj
Šampinjoni
250
g
Brokula
1
kom
Cherry rajčice
250
g
Suncokretovo ulje
2
žlica
Sol
1
žličica
Origano
1
žličica
Češnjak u prahu
1
žličica
Luk
0,50
kom
Češnjak
4
režanj
Limunova korica
1
kom
Povrtni temeljac
1
šalica
Vrhnje za kuhanje
0,50
šalica
Parmezan
0,50
šalica
Sok od limuna
0,50
kom
Chilli pahuljice
0,25
žličica
Listići svježeg bosiljka
10
kom
Postupak
Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva, a tjesteninu skuhaj prema uputama na pakiranju, ocijedi, izmiješaj s malo ulja da se ne slijepi i odloži sa strane. Sačuvaj malo vode od kuhanja tjestenine.
Dok se tjestenina kuha, nasjeckaj crvenu papriku, šparoge, gljive i brokulu. Nasjeckano povrće stavi u veliki pleh zajedno s cijelim cherry rajčicama.
Na povrće stavi 1 žlicu ulja, ½ žličice soli, origano i češnjak u granulama. Dobro izmiješaj i stavi u pećnicu te peci 25-30 minuta, odnosno dok lagano ne počne poprimati smeđu boju.
Nasjeckaj luk i češnjak te naribaj limunovu koricu. Dodaj u posudu preostalu žlicu ulja, i zagrij na srednjoj do jakoj vatri. Ubaci luk te prži oko 5 minuta, dodaj češnjak i prži još minutu. Cijelo vrijeme miješaj kako ne bi izgorjelo i ako je potrebno dodaj malo vode od kuhanja tjestenine tijekom prženja.
Ulij temeljac, vrhnje za kuhanje i parmezan. Smanji vatru i pusti da se lagano krčka oko 5 minuta. Dodaj limunovu koricu, sok od ½ limuna, pahuljice crvenog čilija i na kraju kuhanu tjesteninu i pečeno povrće. Sve dobro izmiješaj i posluži posuto listićima bosiljka.