Sočni donuts iz pećnice s limunom i makom

Whitney Wright/Unsplash Donuts s limunom i makom
Iskoristi domaći limun za pripremu predobrih donuta iz pećnice!
Vidi originalni članak

Ovi neuobičajeni donuts od limuna i maka ne prže se u ulju, već se kratko peku u pećnici. Zbog toga je smjesa nalik gustoj kremi, a nakon pečenja su gušće teksture i sočniji. Nakon što ih preliješ brzinskom glazurom od limuna, izgledat će kao proizvod iz dobre slastičarnice.

 

francuski klasik Moraš isprobati ove limunaste madeleines!

 

Donuts mogu stajati do 2 dana na sobnoj temperaturi, u kutiji s čvrstim poklopcem. 

Donuts s limunom i makom

Sastojci - za donuts:

  • 125 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/4 žličice sode
  • 1 žlica maka
  • 1/2 žličice soli
  • 30 g maslaca
  • 1 jaje (L)
  • 60 g šećera
  • 60 ml mlijeka
  • 60 g kiselog vrhnja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 žlica limunove korice

Sastojci - za glazuru:

  • 30 g maslaca
  • 120 g šećera u prahu
  • 2 žlice mlijeka
  • 1 žlica limunovog soka

 

prava poslastica Souffle od limuna za posebne prilike

 

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva, a kalup za donuts premaži maslacem.
  2. Najprije pomiješaj sve suhe sastojke za donuts - brašno, prašak za pecivo, sodu, mak i sol. 
  3. U drugoj posudi izmiksaj rastopljeni maslac sa šećerom pa dodaj jaje, mlijeko, kiselo vrhnje, vaniliju, sok i koricu limuna. Miješaj dok se svi sastojci ne sjedine.
  4. Špatulom ili mikserom na laganoj brzini umiješaj sve suhe sastojke.
  5. Smjesom napuni kalupe za donuts. Posluži se slastičarskom vrećicom kako bi cijeli postupak bio brz, a rezultat što uredniji.
  6. Peci donuts 8-10 minuta u zagrijanoj pećnici pa ih pusti da se kratko hlade u kalupu. Pažljivo ih izvadi na rešetku, brzinski očisti kalupe i ispeci ostatak tijesta. 
  7. Dok se donuts hlade, pripremi glazuru. Umuti sve sastojke zajedno pa procijeni je li gustoća prikladna za prelijevanje. Ako je pregusta, dodaj još malo mlijeka.
  8. Prelij donuts i serviraj ih odmah!

 

Posjeti Gastro.hr