Madeleines su francuski kolačići koji se obično poslužuju uz popodnevni čaj. Nezaobilazna su stavka u svim francuskim slastičarnicama, a lako ih možeš pripremiti i kod kuće. Popis sastojaka je iznenađujuće kratak, a mi ne štedimo na limunu i volimo dodati koricu cijelog velikog limuna.
Naravno, trebat će ti domaći limun, koji je dio tradicionalnog recepta, ali dobra alternativa je i korica naranče.
Smjesu možeš dva dana čuvati u hladnjaku i ispeći ih otprilike 45 minuta prije planiranog serviranja. Najbitnije je samo da posudu dobro obložiš plastičnom folijom kako smjesa ne bi upila miris drugih namirnica iz hladnjaka ili kako nešto ne bi upalo u nju.
Madeleines s limunovom koricom
Sastojci:
- 100 g glatkog brašna
- 1/4 žličice praška za pecivo
- 1/4 žličice soli
- 2 jaja (M)
- 120 g šećera
- 1 limun
- 120 g rastopljenog maslaca
Postupak:
- U jednoj posudi pomiješaj sve suhe sastojke - brašno, prašak za pecivo i sol.
- U drugoj posudi izmiksaj jaja sa šećerom i naribanom koricom limuna. Dodaj rastopljeni maslac, a na kraju drvenom žlicom umiješaj suhe sastojke.
- Pokrij smjesu plastičnom folijom i stavi je u hladnjak na barem sat vremena.
- Za to vrijeme namasti i pobrašni kalupe za madeleines i zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
- Napuni 3/4 svakog kalupa i peci madeleines 10-ak minuta, dok ne poprime lijepu zlatnu boju.
- Izvadi kolačiće iz kalupa i pričekaj da se malo ohlade prije serviranja.