Recepti 27. rujna 2023.

Sočna piletina na francuski osvaja svakim zalogajem

Piletina na francuski
Piletina na francuski - savršeno jelo od pilećih prsa, limuna i malo vina foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Zdravo, lagano i jako ukusno jelo, koje se brzo i jednostavno priprema - sočna piletina na francuski, oduševit će sve tvoje ukućane

Piletina na francuski ima samo nekoliko "običnih" sastojaka, no oni čine odličan spoj koji lako oduševljava. Kad ga jednom probaš, ovo će jelo postati sastavni dio tvoj tjednog menija!

Iako ima francuski naziv, ovaj recept zapravo svoje podrijetlo ima u talijanskoj zajednici u New Yorku. No važnije od toga je da je riječ o jelu u kojem se koriste vrlo bazične namirnice, te skromnu i pomalo dosadnu piletinu pretvara u vrhunsko jelo savršena okusa. Sljedeći put kad piletina bude na tvom meniju, isprobaj ovaj recept i jamčimo ti savršen ručak ili večeru, kao i to da će te osobe okupljene za stolom tražiti recept… ili da što prije ponoviš ovo jelo.

 

Pečeno pile Možda vas zanima... Savršeno ispeci pile, baš poput Marthe Stewart! Špajza

 

Ovo jelo postat će ubrzo klasik na tvom meniju. Odličan prilog mu je pire ili kuhana riža, a ako želiš zdraviju varijantu posluži malo kuhanog povrća poput brokule, graška ili mahuna.

Piletina na francuski gotova je za 45 minuta, a osvojit će te svojim snažnim okusima koji obična pileća prsa pretvaraju u najukusniju zvijezdu tvog tanjura. Navedena količina dovoljna je za 4 osobe, a jedna porcija ima 500 kalorija.

 | Author: Dominika Roseclay/Pexels Limunov sok i korica podižu ovo jelo na višu razinu foto: Dominika Roseclay/Pexels

 

Piletina na francuski

Sastojci:

  • 1 nešpricani limun
  • 4 komada pilećih prsa, otkoštenih
  • ½ šalice oštrog brašna + dodatno ½ žlice brašna
  • ½ žličice soli
  • ¼ žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 2 jaja
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 1 šalica pilećeg temeljca
  • ¼ šalice suhog bijelog vina
  • 4 žlice maslaca
  • 1 žlica nasjeckanih listića svježeg peršina

 

pileće rolice Možda vas zanima... Gotovo za tren: Pileće rolice sa sirom i špinatom Recepti

 

Postupak:

  1. Naribaj koricu 1/2 limuna i odloži sa strane. Limun prereži na pola – iz polovice na kojoj je naribana korica iscijedi sok – trebat će ti 1 i ½ žlica. Preostalu polovicu limuna nareži na tanke kolutove.
  2. Pileća prsa stavi između dva komada plastične folije i tuci ih batom za meso dok ne dobije šnicle debele oko 7 mm.
  3. ½ šalice brašna izmiješaj sa solju i paprom na velikom plitkom tanjuru. Jaja razbij u duboki tanjur i lagano istuci vilicom.
  4. Pileća prsa prvo umoči u jaja, potom u začinjeno brašno.
  5. Zagrij 1 i ½ žlice maslinova ulja u tavi, stavi 2 komada pilećih prsa u zagrijano ulje. Prži oko 5 minuta, dok lagano ne posmeđe. Okreni i prži oko 4 minute na drugoj strani, dok ne dobije smećkastu boju i meso ne bude potpuno pečeno.
  6. Makni meso iz tave, dodaj ostatak ulja i isprži preostala 2 komada mesa na isti način. Kad meso izvadiš iz tave pokrij ga aluminijskom folijom kako bi ostalo toplo.
  7. Na ostatak ulja od prženja ulij bijelo vino i pričekaj da se sve što se primilo na dno tave ne rastopi. Potom dodaj temeljac pomiješan sa 1/2 žlice brašna, maslac, sok od limuna i limunovu koricu.
  8. Pusti da krčka 5 minuta, dok se umak lagano ne zgusne. Ovo je pravo vrijeme da kušaš umak i prilagodiš količinu soli i papra.
  9. Pileća prsa vrati u tavu, zajedno s okruglim kriškama limuna te polovicom količine peršina i pusti da krčka oko 2 minute. Posluži posuto ostatkom peršina.

 

Katsu piletina Možda vas zanima... Slasna katsu piletina uistinu se lako priprema Recepti Pohana piletina Možda vas zanima... Nove ideje: Za nijansu bolje pileće pohano meso! Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.