Souffle je pahuljasto jelo na bazi jaja koje se može poslužiti u slatkom i u slanom izdanju. Servira se momentalno nakon vađenja iz pećnice, dok je još pahuljast i viri iz keramičke posudice - i idealan za fotografiranje.
Ovog puta donosimo ti recept za souffle od limuna. Lako ga je pripremiti, a u isto vrijeme je vrlo lako pogriješiti u nekom od koraka. Ako ispadne dobro, bit će apsolutna zvijezda večeri, a ako negdje pođe po krivu, morat ćeš ga zakamuflirati kuglom sladoleda i svježim voćem.
Ne želimo te obeshrabriti, samo ne preporučujemo da se u prvu avanturu sa souffleom baciš na dan neke važne večere za veliku grupu ljudi. Budući da je popis sastojaka zaista kratak, testiraj recept ranije i prilagodi ga svojoj pećnici i ukusu.
Imaj na umu da je recept u nastavku dostatan za pripremu 4-6 malih soufflea, ovisno o veličini keramičkih posudica.
Souffle od limuna - za zaista posebne prilike
Sastojci:
- 100 g šećera
- 3 jaja
- 1/2 žlice limunove korice
- 30 ml limunovog soka
- prstohvat soli
- 2 žličice maslaca
Postupak:
- Maslacem dobro premaži 2 keramičke posudice za souffle pa ih obje pospi s malo šećera.
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva.
- Žumanjke izmiksaj sa 75 g šećera u gustu i pahuljastu smjesu. Dodaj koricu i sol limuna i prstohvat soli pa još kratko miksaj kako bi se sastojci sjedinili.
- Bjelanjke izmiksaj s preostalih 25 g šećera u čvrsti snijeg.
- Snijeg od bjelanjaka špatulom postepeno umiješaj u žumanjke.
- Smjesu prelij u pripremljene posudice. Napuni 3/4 posudice, lagano lupni posudicom o podlogu kako bi se smjesa ravnomjerno rasporedila.
- Peci između 15 i 20 minuta, ovisno o veličini. Gotovi souffle posluži odmah nakon što ga izvadiš iz pećnice!