gastro postao
Iskoristi domaći limun za pripremu predobrih donuta iz pećnice!
Ovi neuobičajeni donuts od limuna i maka ne prže se u ulju, već se kratko peku u pećnici. Zbog toga je smjesa nalik gustoj kremi, a nakon pečenja su gušće teksture i sočniji. Nakon što ih preliješ brzinskom glazurom od limuna, izgledat će kao proizvod iz dobre slastičarnice.
Donuts mogu stajati do 2 dana na sobnoj temperaturi, u kutiji s čvrstim poklopcem.
Donuts s limunom i makom
Sastojci - za donuts:
- 125 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/4 žličice sode
- 1 žlica maka
- 1/2 žličice soli
- 30 g maslaca
- 1 jaje (L)
- 60 g šećera
- 60 ml mlijeka
- 60 g kiselog vrhnja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žlica limunovog soka
- 1 žlica limunove korice
Sastojci - za glazuru:
- 30 g maslaca
- 120 g šećera u prahu
- 2 žlice mlijeka
- 1 žlica limunovog soka
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva, a kalup za donuts premaži maslacem.
- Najprije pomiješaj sve suhe sastojke za donuts - brašno, prašak za pecivo, sodu, mak i sol.
- U drugoj posudi izmiksaj rastopljeni maslac sa šećerom pa dodaj jaje, mlijeko, kiselo vrhnje, vaniliju, sok i koricu limuna. Miješaj dok se svi sastojci ne sjedine.
- Špatulom ili mikserom na laganoj brzini umiješaj sve suhe sastojke.
- Smjesom napuni kalupe za donuts. Posluži se slastičarskom vrećicom kako bi cijeli postupak bio brz, a rezultat što uredniji.
- Peci donuts 8-10 minuta u zagrijanoj pećnici pa ih pusti da se kratko hlade u kalupu. Pažljivo ih izvadi na rešetku, brzinski očisti kalupe i ispeci ostatak tijesta.
- Dok se donuts hlade, pripremi glazuru. Umuti sve sastojke zajedno pa procijeni je li gustoća prikladna za prelijevanje. Ako je pregusta, dodaj još malo mlijeka.
- Prelij donuts i serviraj ih odmah!