Recepti 16. siječnja 2024.

Sočni donuts iz pećnice s limunom i makom

donut
Donuts s limunom i makom foto: Whitney Wright/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Iskoristi domaći limun za pripremu predobrih donuta iz pećnice!

Ovi neuobičajeni donuts od limuna i maka ne prže se u ulju, već se kratko peku u pećnici. Zbog toga je smjesa nalik gustoj kremi, a nakon pečenja su gušće teksture i sočniji. Nakon što ih preliješ brzinskom glazurom od limuna, izgledat će kao proizvod iz dobre slastičarnice.

 

Madeleines Možda vas zanima... Moraš isprobati ove limunaste madeleines! Recepti

 

Donuts mogu stajati do 2 dana na sobnoj temperaturi, u kutiji s čvrstim poklopcem. 

 | Author: Whitney Wright/Unsplash Donuts s limunom i makom foto: Whitney Wright/Unsplash

Donuts s limunom i makom

Sastojci - za donuts:

  • 125 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/4 žličice sode
  • 1 žlica maka
  • 1/2 žličice soli
  • 30 g maslaca
  • 1 jaje (L)
  • 60 g šećera
  • 60 ml mlijeka
  • 60 g kiselog vrhnja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 žlica limunove korice

Sastojci - za glazuru:

  • 30 g maslaca
  • 120 g šećera u prahu
  • 2 žlice mlijeka
  • 1 žlica limunovog soka

 

Souffle od limuna Možda vas zanima... Souffle od limuna za posebne prilike Recepti

 

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva, a kalup za donuts premaži maslacem.
  2. Najprije pomiješaj sve suhe sastojke za donuts - brašno, prašak za pecivo, sodu, mak i sol. 
  3. U drugoj posudi izmiksaj rastopljeni maslac sa šećerom pa dodaj jaje, mlijeko, kiselo vrhnje, vaniliju, sok i koricu limuna. Miješaj dok se svi sastojci ne sjedine.
  4. Špatulom ili mikserom na laganoj brzini umiješaj sve suhe sastojke.
  5. Smjesom napuni kalupe za donuts. Posluži se slastičarskom vrećicom kako bi cijeli postupak bio brz, a rezultat što uredniji.
  6. Peci donuts 8-10 minuta u zagrijanoj pećnici pa ih pusti da se kratko hlade u kalupu. Pažljivo ih izvadi na rešetku, brzinski očisti kalupe i ispeci ostatak tijesta. 
  7. Dok se donuts hlade, pripremi glazuru. Umuti sve sastojke zajedno pa procijeni je li gustoća prikladna za prelijevanje. Ako je pregusta, dodaj još malo mlijeka.
  8. Prelij donuts i serviraj ih odmah!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.