Recepti Doručak 25. rujna 2025.

Zobena kaša s limunom i makom savršen je doručak

Doručak
10 MIN
0 MIN
4
JEDNOSTAVNO
Za zdrav i ukusan doručak pripremi zobenu kašu s limunom i makom
foto: @helathly Pinterest
Otvoriš ujutro oči, a doručak te čeka! Zobena kaša u staklenci, s limunom i makom je slojevita, mirisna i lagana, a recept je u nastavku

Zobena kaša koja se priprema preko noći (popularni "overnight oats") više nije novost, ali ova verzija zaslužuje vlastitu epizodu. Kombinacija okusa limun i mak daje joj neodoljivu svježinu, dok grčki jogurt i mlijeko čine teksturu bogatom i kremastom.

Okus podsjeća na muffine od limuna i maka, ali bez brašna, pećnice i stresa. Ova zobena kaša s limunom i makom zaslađena je javorovim sirupom, a priprema traje manje od 10 minuta. Ostatak posla obavlja hladnjak. 

Zobena kaša s okusom pite od jabuka Možda vas zanima... Zobena kaša s okusom pite od jabuka Recepti

Nutritivno snažna, a priprema se bez muke

Osim što fino miriši i lijepo izgleda u staklenci, ova zobena kaša s limunom i makom krije ozbiljan nutritivni potencijal:

  • Zob je puna vlakana, posebno beta-glukana koji podupire zdravlje srca.
  • Grčki jogurt donosi dozu proteina i probiotika
  • Mlijeko osigurana kalcij koji je bitan za kosti i mišiće

Zobena kaša s limunom i makom nema glutena ni jaja, ne sadrži orašaste plodove (osim ako ih ne dodaš), a zaslađena je isključivo prirodno. Uz dodatak borovnica, pekmeza ili žlice bademovog maslaca, postat će tvoj novi omiljeni doručak. Recept je u nastavku...

mak | Author: Castorlystock/Pexels Mak foto: Castorlystock/Pexels

Ne gasi ekran dok kuham

Zobena kaša s limunom i makom
10 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Zobene pahuljice 2,33 šalica
  • Mlijeko 2 šalica
  • Grčki jogurt 1 šalica
  • Javorov sirup 2,50 žlica
  • Mak 1 žlica
  • Ekstrakt vanilije 2 žličica
  • Limunova korica 2 žličica
  • Sok od limuna 1 žličica
  • Sol 0,25 žličica
Postupak
  1. U srednjoj posudi pomiješaj zobene pahuljice, mlijeko, jogurt, javorov sirup, mak, vaniliju, limunovu koricu, sok i sol. Dobro promiješaj.


  2. Pokrij i stavi u hladnjak na 30 minuta dok se smjesa lagano ne zgusne. Rasporedi kašu u 4 staklenke od 2,5 dl (po 1 šalicu svaka).


  3. Pokrij i vrati u hladnjak na najmanje 8 sati. Po želji, prije posluživanja ukrasi s još malo nasitno naribane limunove korice.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

359 kcal

17 %

MASTI

11,00 g

15 %

KOLESTEROL

0,20 g

0 %

UH

50,00 g

18 %

PROTEINI

16,00 g

32 %

Kašu možeš čuvati do 4 dana u hladnjaku, što znači da jednim potezom rješavaš doručak do četvrtka. Ako ti zatreba malo promjene, probaj umiješati borovnice, malo pekmeza od marelice ili žličicu maslaca od pistacija za orašasti twist.

 Zobena kaša će ti se svidjeti i u ovim verzijama!

zobena kaša Možda vas zanima... Zobena kaša s bananama - recept Jamieja Olivera Recepti Zobena kaša s bundevom Možda vas zanima... Zobena kaša s bundevom za savršen početak dana Recepti Čokoladna zobena kaša Možda vas zanima... Čokoladna zobena kaša za savršeno jutro Recepti Možda vas zanima... Zobena kaša s kikiriki maslacem i chia sjemenkama Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.