Sočno i bogato jelo: Kozice u umaku od kokosa

Shutterstock Kozice u curry umaku s kokosovim mlijekom
Ako voliš azijsku kuhinju ovaj će te recept sigurno oduševiti jer sljubljuje mnoge arome - od čilija preko limunske trave i bosiljka, kurkume i đumbira do kokosovog mlijeka i pahuljica!
Vidi originalni članak

Iako kod nas nije čest sastojak jela, kokos i njegove varijacije (primjerice, kokosove pahuljice i mlijeko) fantastičan su dodatak voćnim salatama, nabujcima od riže ili čokoladnim desertima.

Na sličan način, njegov slatki i bogati okus osobito se dobro slaže s jako začinjenim slanim jelima, osobito onima od piletine i kozica. U azijskoj kuhinji često se koristi kao dodatak u začinjenim jelima s čilijem, i zapravo je vrlo čest sastojak mnogih njihovih slanih i slatkih jela.

 

novo mjesto Na finu tajlandsku hranu odsad idemo u Thai Thai

 

Ako voliš azijsku kuhinju ovaj će se recept sigurno oduševiti jer sljubljuje mnoge arome - od čilija preko limunske trave i bosiljka, kurkume i đumbira do kokosovog mlijeka i pahuljica!

 

Kozice u umaku od kokosa

Sastojci (za 4 osobe):

  • 2 svježa, ljuta zelena čilija
  • 1 veliki luk
  • 1 stabljika limunske trave
  • 4-5 svježih listova bosiljka
  • 1 žličica mljevene kurkume
  • mali komad svježeg đumbira
  • 250 ml kokosova mlijeka
  • 500 g sirovih velikih kozica
  • sol
  • oko 45 g kokosovih pahuljica

 

as u rukavu Brzinska tjestenina s kozicama i cherry rajčicama

 

Postupak:

  1. Očisti čili od sjemenki i nasjeckaj ga pa mu dodaj nasjeckani luk i jednu stabljiku nasjeckane limunske trave te sve izmiješaj u mikseru. Izlij smjesu u lonac, umiješaj sitno nasjeckani bosiljak, kurkumu, oguljeni i nasjeckani đumbir te 250 ml vode.
  2. Neka smjesa zakuha, a tada smanji vatru i kuhaj dok gotovo sva voda ne ispari, otprilike 6-8 minuta.
  3. Dodaj kokosovo mlijeko, kozice bez ljuski i soli po vlastitom ukusu. Kuhaj na laganoj vatri uz često miješanje, dok kozice ne očvrsnu, 4-5 minuta.
  4. Pospi kokosovim pahuljicama i posluži odmah.

 

Azijska kuhinja Kozice s umakom od čilija - napravi ih kao u najboljem tajlandskom restoranu

Brzo i jednostavno Lagane i neodoljive: Kozice s umakom od majoneze

 

Posjeti Gastro.hr