Iako kod nas nije čest sastojak jela, kokos i njegove varijacije (primjerice, kokosove pahuljice i mlijeko) fantastičan su dodatak voćnim salatama, nabujcima od riže ili čokoladnim desertima.
Na sličan način, njegov slatki i bogati okus osobito se dobro slaže s jako začinjenim slanim jelima, osobito onima od piletine i kozica. U azijskoj kuhinji često se koristi kao dodatak u začinjenim jelima s čilijem, i zapravo je vrlo čest sastojak mnogih njihovih slanih i slatkih jela.
Ako voliš azijsku kuhinju ovaj će se recept sigurno oduševiti jer sljubljuje mnoge arome - od čilija preko limunske trave i bosiljka, kurkume i đumbira do kokosovog mlijeka i pahuljica!
Kozice u umaku od kokosa
Sastojci (za 4 osobe):
- 2 svježa, ljuta zelena čilija
- 1 veliki luk
- 1 stabljika limunske trave
- 4-5 svježih listova bosiljka
- 1 žličica mljevene kurkume
- mali komad svježeg đumbira
- 250 ml kokosova mlijeka
- 500 g sirovih velikih kozica
- sol
- oko 45 g kokosovih pahuljica
Postupak:
- Očisti čili od sjemenki i nasjeckaj ga pa mu dodaj nasjeckani luk i jednu stabljiku nasjeckane limunske trave te sve izmiješaj u mikseru. Izlij smjesu u lonac, umiješaj sitno nasjeckani bosiljak, kurkumu, oguljeni i nasjeckani đumbir te 250 ml vode.
- Neka smjesa zakuha, a tada smanji vatru i kuhaj dok gotovo sva voda ne ispari, otprilike 6-8 minuta.
- Dodaj kokosovo mlijeko, kozice bez ljuski i soli po vlastitom ukusu. Kuhaj na laganoj vatri uz često miješanje, dok kozice ne očvrsnu, 4-5 minuta.
- Pospi kokosovim pahuljicama i posluži odmah.