Talijanske fritule s kremom od jaja – naš novi favorit

Duygu Kamar/Pexels Farcio con la crema - talijanske fritule s kremom od jaja
Farciò se rade od začinjenog tijesta, a karakteristika im je da su mekani i napuhani pa ih je zbog toga, u knjizi recepata iz 16. stoljeća, Bartolomeo Scappija opisao kao "palačinke pune vjetra"
Vidi originalni članak

Friciolin ili farciò tipična su fašnička poslastica u Pijemontu, a postoje recepti za njih stari i nekoliko stotina godina. To je jedan od onih recepata koji se nasljeđuje s koljena na koljeno i koji je neodoljivo povezan s bakinom kuhinjom. Jer što ima ljepše od mirisa djetinjstva i bakinih delicija.

Farciò se rade od začinjenog tijesta, a karakteristika im je da su mekani i napuhani pa ih je zbog toga, u knjizi recepata iz 16. stoljeća, Bartolomeo Scappija opisao kao "palačinke pune vjetra"!

 

hit recept Melkior Bašić fritule radi prema bakinom receptu

 

Zapravo se radi o poslastici vrlo sličnoj našim fritulama koje osvajaju pahuljastom teksturom te se definitivno jedna od najpopularnijih fašničkih poslastica ne samo u Italiji, nego i u ostatku Europe. No ovaj put punjene su slatkom kremom i to im daje posebnu draž.

Nadamo se da će ti se svidjeti jer ovo je definitivno naš ovogodišnji fašnički favorit. Ok, možda stoga što sadrže i fino desertno vino marsalu! Za djecu i one koji ne piju alkohol, možeš pripremiti verziju bez marsale.

 

Farciò con la crema

Sastojci - za fritule:

  • 150 g brašna
  • 150 ml mlijeka
  • 3 jaja
  • naribana limunova korica
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 2 žlice marsale

 

slatka tradicija Darko Debić ima najbolji recept za domaće krafne

 

Sastojci - za kremu:

  • 200 ml mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 60 g šećera u prahu
  • komad limunove korice
  • prstohvat soli

Postupak:

  1. Za farciò u manjem loncu zagrij mlijeko. Kad zakipi, lagano ga posoli i uspi prosijano brašno te odmah promiješaj kuhačom. Kuhaj na laganoj vatri 15 minuta neprestano miješajući.
  2. Dodaj naribanu limunovu koricu i marsalu. Smjesu prebaci u hladnu posudu i ostavi da se ohladi. Potom umiješaj jedno po jedno jaje, šećer i prašak za pecivo.
  3. Pripremi kremu na sljedeći način: na laganu vatru stavi mlijeko s limunovom koricom i pusti da zakipi. Na vatru stavi i lonac dopola pun vode. Za to vrijeme u vatrostalnoj ili posudi od inoksa pjenasto razmuti žumanjke sa šećerom.
  4. Kad mlijeko zakipi, ulij ga u pjenastu smjesu od žumanjaka i promiješaj te stavi u posudu u kojoj kipi voda pa, miješajući drvenom kuhačom, kuhaj na pari dok se krema ne zgusne. Krema je gotova kad po ispupčenoj strani kuhače možeš povući čist potez prstom.
  5. Isprži farcio: na vatru stavi širok lonac s dosta ulja. Kad postane vruće, u njega spuštaj kuglice od tijesta veličine oraha oblikovane žličicom. Prži dok uštipci ne postanu zlatnožuti.
  6. Izvadi ih i ostavi na kuhinjskom papirnatom ubrusu da se ocijedi višak masnoće. Potom ih pospi šećerom u prahu i posluži s kremom od jaja i limuna.

 

dalmatinska poslastica Dosta ti je falših? Napravi prave fritule s grožđicama! slatke maškare Palmiers, karnevalska hit slastica od samo 2 sastojka

 

Posjeti Gastro.hr