Teleće okruglice i umak od gljiva savršen su spoj

Roman Odintsov/Pexels Mesne okruglice od teletine
Okruglice u umaku od gljiva, ovo neodoljivo jelo s raznim svježim začinskim biljem pravi je užitak i izvrstan primjer hrane za utjehu
Vidi originalni članak

Dobro znamo da su okruglice odlične kao prilog u juhi. No, savršene su i kao glavno jelo – posebno ako ih pripremiš u kombinaciji sa svježim začinskim biljem.

Čak i ako nemaš kod kuće svježe bilje, fino pašu i uz zamrznuto bilje. Želiš li pak testirati svoju kreativnost, možeš se poigrati i s koncentratom rajčice koji će u tren oka obojiti tvoje okruglice.

Teleće okruglice u umaku od gljiva

Sastojci:

  • 150 g zamrznutog graška
  • 600 g mljevene teletine
  • 1 jaje
  • sol i papar
  • 50 ml milerama
  • po 1 žlica naribane limunove korice i soka
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • 100 g miješanog začinskog bilja
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 1 l mesnog temeljca
  • 1 luk
  • 400 g šampinjona
  • 2 žlice maslaca
  • 100 ml bijelog vina
  • 400 ml umaka od pečenja

 

Mirisi bakine kuhinje Napravi domaće okruglice od jetre, krupice i/li - od mozga

 

Postupak:

  1. Odmrzni špinat. Za okruglice pomiješaj meso s jajem, mileramom i limunovom koricom. Začini solju i muškatnim oraščićem. Operi 50 g začinskog bilja, nasjeckaj i umiješaj u smjesu.
  2. Špinat zgnječi, nasjeckaj i umiješaj u smjesu od mesa. Dodaj krušne mrvice. Od smjese oblikuj okruglice i stavi ih u vrući temeljac da odstoje 20 minuta.
  3. Luk oljušti i nasjeckaj. Gljive očisti, obriši vlažnom krpom i prereži. Nakapaj ih limunovim sokom. Maslac zagrij u tavi te na njemu propirjaj luk. Dodaj gljive i poprži ih. Ulij bijelo vino te dodaj umak od pečenja. Zakuhaj pa kuhaj 10-ak minuta.
  4. Okruglice izvadi iz temeljca i stavi ih u umak. Kratko ih zagrij. Umiješaj preostalo začinsko bilje. Po želji ukrasi bosiljkom. Odličan prilog uz ovakve okruglice su pečene rajčice!

 

spoj za pet Slasne mesne okruglice u zagrljaju kiselog kupusa

Sweety&Spicy Pripremi švedske mesne okruglice s pire krumpirom

 

 

Posjeti Gastro.hr