Pahuljaste, izdašne okruglice mogu se napraviti od samo nekoliko sastojaka, ali svejedno obogaćuju svaku juhu. I ne samo juhe! Okruglice su se kroz povijest dodavale raznim varivima (kada je manjkalo mesa), a posebno su omiljene u pilećem ili goveđem gulašu.
No, ipak su nam na kraju najdraže u juhama, a ovaj put odlučili smo se iskušati bakine okruglice od jetre (naš favorit, ako moramo birati), one od krupice (klasik nad klasicima) ili za posebnu 'delikatesu' - okruglice od mozga!
Jetrene okruglice
Sastojci:
- 250 g pilećih jetrica (odležalih u mlijeku)
- žemlja ili sredina bijelog kruha
- polovica glavice luka
- 2 češnja češnjaka
- pola vezice peršina
- jaje
- žlica krušnih mrvica
- oko 10 žlica brašna
- sol i papar
- malo masti
Priprema:
- Jetrica samelji, luk i češnjak nasitno nareži i poprži na masti. Žemlju natopi u malo mlijeka, lagano umiješaj jetrica, jaje, luk i češnjak, nasjeckani peršin, mrvice, sol i papar.
- Dodaj brašna da dobiješ srednje žitku smjesu. Neka odstoji 15-ak minuta.
- Zatim vilicom vadi okruglice, dodaj ih u juhu koja se krčka, pa na laganoj vatri kuhaj oko 15 minuta.
Okruglice od mozga
Sastojci:
- 2 žemlje i žlica krušnih mrvica
- malo mlijeka
- 100 g masti
- jaje i 3 žumanca
- malo soli
- polovica telećeg mozga
Priprema:
- Žemlje potopi u mlijeku, ocijedi ih i stavi u posudicu u kojoj si prethodno pjenasto umutila mast, jaje i žumanca. U smjesu dodaj očišćenu i protisnutu polovicu telećeg mozga.
- Sve izmiješaj, dodaj žlicu mrvica i malo soli. Oblikuj okruglice i kuhaj ih u kipućoj vodi.
Savjet više: Ove okruglice mogu se skuhati i u kipućoj slanoj vodi i poslužiti ih uz neki umak.
Okruglice od krupice
Sastojci:
- 2 jaja
- žličica ulja
- 60 g krupice
- sol
Priprema:
- Jaja pjenasto umuti, malo posoli i dodaj ulje. Lagano umiješaj krupicu.
- Okruglice žlicom stavljaj u kipuću juhu. Ako se prva ne raspadne, nastavi ih dodavati u juhu, a ako se raspadne, dodaj im još malo krupice.
Savjet više: Žličicu kojom vadiš okruglice stalno uranjaj u vrelu vodu da se tijesto ne lijepi za nju.