gastro postao
Okruglice u umaku od gljiva, ovo neodoljivo jelo s raznim svježim začinskim biljem pravi je užitak i izvrstan primjer hrane za utjehu
Dobro znamo da su okruglice odlične kao prilog u juhi. No, savršene su i kao glavno jelo – posebno ako ih pripremiš u kombinaciji sa svježim začinskim biljem.
Čak i ako nemaš kod kuće svježe bilje, fino pašu i uz zamrznuto bilje. Želiš li pak testirati svoju kreativnost, možeš se poigrati i s koncentratom rajčice koji će u tren oka obojiti tvoje okruglice.
Teleće okruglice u umaku od gljiva
Sastojci:
- 150 g zamrznutog graška
- 600 g mljevene teletine
- 1 jaje
- sol i papar
- 50 ml milerama
- po 1 žlica naribane limunove korice i soka
- prstohvat muškatnog oraščića
- 100 g miješanog začinskog bilja
- 2 žlice krušnih mrvica
- 1 l mesnog temeljca
- 1 luk
- 400 g šampinjona
- 2 žlice maslaca
- 100 ml bijelog vina
- 400 ml umaka od pečenja
Postupak:
- Odmrzni špinat. Za okruglice pomiješaj meso s jajem, mileramom i limunovom koricom. Začini solju i muškatnim oraščićem. Operi 50 g začinskog bilja, nasjeckaj i umiješaj u smjesu.
- Špinat zgnječi, nasjeckaj i umiješaj u smjesu od mesa. Dodaj krušne mrvice. Od smjese oblikuj okruglice i stavi ih u vrući temeljac da odstoje 20 minuta.
- Luk oljušti i nasjeckaj. Gljive očisti, obriši vlažnom krpom i prereži. Nakapaj ih limunovim sokom. Maslac zagrij u tavi te na njemu propirjaj luk. Dodaj gljive i poprži ih. Ulij bijelo vino te dodaj umak od pečenja. Zakuhaj pa kuhaj 10-ak minuta.
- Okruglice izvadi iz temeljca i stavi ih u umak. Kratko ih zagrij. Umiješaj preostalo začinsko bilje. Po želji ukrasi bosiljkom. Odličan prilog uz ovakve okruglice su pečene rajčice!