gastro postao
Nevjerojatan spoj okusa i hrane u jednoj novoj, divnoj priči!
Mesne okruglice pronašle su novu ljubav! Više to nije samo uobičajeni umak od rajčice, sada su pripremljene s neizostavnim zimskim klasikom - kiselim kupusom!
Ako se pitate kakvog bi to okusa moglo biti, prisjeti se okusa sarme! Samo što je ovo još i bolje!
Posluži ih tople, s kuhanim krumpirom i uživaj u predivnom spoju okusa!
Mesne okruglice s kiselim kupusom
Sastojci (za mesne okruglice):
- 450 g miješanog mljevenog mesa (junetina i svinjetina)
- 1 veliki luk, nasjeckan na kockice
- 2 češnja češnjaka, narezana na ploškice
- 1 žlica sjeckanog peršina
- 1 komad kruha bez korice, oko 60 g
- 1 jaje
- 1 žlica mljevene paprike
- 1/2 - 1 žličica soli
- Mljeveni papar
Sastojci (za kiseli kupus):
- 500 g narezanog kiselog kupusa
- 3 listića lovora
- 3 žlice pasirane rajčice
- 1 žlica šećera
- 2 uvrh pune žlice kremastog sira
- 100 ml mlijeka
- sol i papar
Priprema:
- Mesne okruglice: Namoči kruh u hladnoj vodi i ocijedi ga. Meso pomiješati s mljevenom paprikom, paprom, soli, nasjeckanim lukom i češnjakom, peršinom te u sve rukom umijesiti namočeni kruh. Rukom dobro izraditi smjesu da se svi sastojci sjedine i oblikovati u kuglice.
- Kiseli kupus: U veći lonac stavi kiseli kupus, lovor, pasiranu rajčicu i šećer - promiješaj pa prelij vodom da prekrije gotovo sav kupus. Zakuhati na srednjoj temperaturi. Smanji temperaturu na najnižu pa dodaj mesne okruglice, poklopi i i kuhaj 20 minuta - dok se meso ne skuha.
- U manjoj posudi, izmiješaj mlijeko i kremasti sir dok se sasvim ne sjedine pa prelij u lonac s okruglicama i kupusom - promiješaj pažljivo i po potrebi još posoli i popapri.
- Posluži toplo uz komad svježeg kruha, kuhani krumpir ili s malo kiselog vrhnja.