Torta od naranče

Kušajte ovu kremastu poslasticu od naranče prema receptu naše čitateljice Zore Matike
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Srednje

Krema od naranče

  • 8 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 1 kom vanilin šećer
  • 100 ml sok od naranče (prirod. svježi)
  • 1 kom narančina kora
  • 300 g bijela čokolada
  • 500 ml vrhnje za šlag

Biskvit

  • 8 kom bjelanjak kokošji
  • 2 žlica oštro brašno
  • 200 g bademi,mljeveni
  • 200 g med, vrcani
  • 1 kom prašak za pecivo

Dekoracija

  • 200 g čokolada za kuhanje
  • 4 kom naranča (žuto - narančasto meso)

Priprema

  1. Za kremu kuhajte na pari žumanjke i vanilin šećer uz stalno miješanje dok ne dobijete gustu smjesu. Maknite s vatre i polako dodajte narančin sok uz stalno miješanje.
  2. Vratite na vatru da se zagrije. Maknite s vatre, dodajte 300 g bijele čokolade i miješajte dok se ne otopi. Umiješajte narančinu koru i ohladite.
  3. Izmiksajte 500 ml vrhnja za šlag pa u njega postupno dodajte smjesu od žumanjaka, naranče i čokolade uz neprestano miksanje. Napravite biskvit. Miksajte bjelanjke s malo soli dok ne očvrsnu. Uspite brašno s praškom za pecivo i miksajte. Dodajte pržene mljevene bademe i med te miksajte da se poveže.
  4. U kalup za tortu stavite papir za pečenje pa izlijte smjesu. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°c oko 20 minuta dok biskvit ne poprimi boju. Pečeni biskvit malo ohladite, odvojite od kalupa i papira za pečenje. Kad se ohladi, prerežite po sredini.
  5. Na podlogu na kojoj ćete poslužiti tortu stavite pola biskvita te oko njega staviti prsten kalupa za tortu. Premažite polovicom kreme i popunite rubove sa strane. Prekrijte drugom korom te premažite ostatkom kreme (ostavite malo za bočni dio torte). Stavite u hladnjak na nekoliko sati.
  6. Izvadite tortu iz hladnjaka i bočne stranice premažite ostatkom kreme. Pripremite dekoraciju - za košarice na pari rastopite 200 g čokolade za kuhanje, ulijte u košarice i dodajte nekoliko kriški naranče prema želji.
  7. Stavite u hladnjak da se stisne. Napravite natpis - rastopljenom čokoladom na papiru za pečenje napišite prigodan natpis i pustite da se čokolada stisne. Bočne stranice torte ukrasite kriškama naranče.

Izvor Recept je preuzet iz magazina za uživanje u hrani Skuhatćute koji svake subote možete kupiti na kioscima kao dodatak dnevnim novinama 24sata.

Posjeti Gastro.hr