gastro postao
Kušajte ovu kremastu poslasticu od naranče prema receptu naše čitateljice Zore Matike
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Krema od naranče
- 8 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 1 kom vanilin šećer
- 100 ml sok od naranče (prirod. svježi)
- 1 kom narančina kora
- 300 g bijela čokolada
- 500 ml vrhnje za šlag
Biskvit
- 8 kom bjelanjak kokošji
- 2 žlica oštro brašno
- 200 g bademi,mljeveni
- 200 g med, vrcani
- 1 kom prašak za pecivo
Dekoracija
- 200 g čokolada za kuhanje
- 4 kom naranča (žuto - narančasto meso)
Priprema
- Za kremu kuhajte na pari žumanjke i vanilin šećer uz stalno miješanje dok ne dobijete gustu smjesu. Maknite s vatre i polako dodajte narančin sok uz stalno miješanje.
- Vratite na vatru da se zagrije. Maknite s vatre, dodajte 300 g bijele čokolade i miješajte dok se ne otopi. Umiješajte narančinu koru i ohladite.
- Izmiksajte 500 ml vrhnja za šlag pa u njega postupno dodajte smjesu od žumanjaka, naranče i čokolade uz neprestano miksanje. Napravite biskvit. Miksajte bjelanjke s malo soli dok ne očvrsnu. Uspite brašno s praškom za pecivo i miksajte. Dodajte pržene mljevene bademe i med te miksajte da se poveže.
- U kalup za tortu stavite papir za pečenje pa izlijte smjesu. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°c oko 20 minuta dok biskvit ne poprimi boju. Pečeni biskvit malo ohladite, odvojite od kalupa i papira za pečenje. Kad se ohladi, prerežite po sredini.
- Na podlogu na kojoj ćete poslužiti tortu stavite pola biskvita te oko njega staviti prsten kalupa za tortu. Premažite polovicom kreme i popunite rubove sa strane. Prekrijte drugom korom te premažite ostatkom kreme (ostavite malo za bočni dio torte). Stavite u hladnjak na nekoliko sati.
- Izvadite tortu iz hladnjaka i bočne stranice premažite ostatkom kreme. Pripremite dekoraciju - za košarice na pari rastopite 200 g čokolade za kuhanje, ulijte u košarice i dodajte nekoliko kriški naranče prema želji.
- Stavite u hladnjak da se stisne. Napravite natpis - rastopljenom čokoladom na papiru za pečenje napišite prigodan natpis i pustite da se čokolada stisne. Bočne stranice torte ukrasite kriškama naranče.
Izvor Recept je preuzet iz magazina za uživanje u hrani Skuhatćute koji svake subote možete kupiti na kioscima kao dodatak dnevnim novinama 24sata.