Tradicionalna pečena šunka - s tajnim sastojcima!

Thinkstock
Napravite savršen komad mesa uz ove mirisne tajne sastojke
Vidi originalni članak

Ako već polako pripremate recepte za blagdanski stol, ovaj će vam se sigurno svidjeti. Najsočnija pečena šunka s predivnom mirisnom glazurom od naranče i korijandra. Nakon ove šunke, nitko neće ostati ravnodušan! 

Sastojci:

  • 1/2 kg kuhane šunke s kosti
  • 3 žlice sjemenki korijandra (ili 1 1/2 žlica mljevenog korijandra) * zdrobljene sjemenke dat će ljepšu teksturu
  • 1 1/2 žličica crnog papra u zrnu
  • 1 teglica marmelade od naranče (otprilike 1 1/2 šalica)
  • 1/4 šalice bijelog vinskog octa ili octa od jabukovače

Priprema 

  1. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
  2. U posudu za pečenje, staviti šunku s odrezanim dijelom prema dolje; pokriti aluminijskom folijom i peći 40 minuta
  3. Za to vrijeme, zdrobiti sjemenke korijandra i papra (primjerice u mužaru, ali možete ih staviti i u krpu te prelaziti valjkom za tijesto dok se dovoljno ne zdrobe)
  4. U posudi pomiješati zdrobljeni korijandar, papar, marmeladu od naranče i vinski ocat te pola odvojiti
  5. S jednom polovicom premazati šunku i peći ju još 20 minuta, a drugu polovicu glazure staviti u vrč za umak i poslužiti uz gotovu šunku

* Ako želite, narežite 2 luka na kolutove i stavite ih peći uz šunku s malo ulja. Luk će se karamelizirati u soku koji šunka ispusti čime ćete dobiti savršen prilog. (luk dodati u drugom dijelu pečenja, s glazurom)

Uživajte u ovoj predivnoj gozbi! 

Posjeti Gastro.hr