gastro postao
Blagdanski klasik u kojem možete uživati danima
Vrijeme pripreme: više od 180 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 3
Pečenje
- 1 kom svinjski but
Glazura
- 3 žlica senf
- 3 žlica med, vrcani
- 1 žlica gustin
- 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 1 žlica krušne mrvice
Umak
- umak od pečenke
- 2 žlica kukuruzno brašno ( isklicano )
- 1 dl sok od jabuke (konzerv.)
- med, vrcani
- 1 prstohvat mljeveni cimet
- 1 kom limunov sok
Priprema
- Priprava pečenja: But nasolite.
- Lim namastite, dodajte 1 - 2 dl vode i u njega stavite but. Pecite 1 - 2 sata po kilogramu mesa na temperaturi od 150 stupnjeva C. Po potrebi podlijevajte s vodom.
- Kada je meso pečeno sok od pečenja ulijte u posebnu posudu. Gornji dio pečenke premažite glazurom, pospite mrvicama i zapecite u pećnici ugrijanoj na 200 stupnjeva C.
- Ohladite prije rezanja i poslužite s umakom.
- Priprava glazure: Pomiješajte senf, med, škrobno brašno i žumance. Miješajte dok smjesa ne postane ujednačena i glatka.
- Njome premažite gornji dio pečenke i zapecite u pećnici.
- Priprava umaka: Sok od pečenja procijedite i kratko prokuhajte.
- Dodajte med i malo soka od limuna, a potom sok od jabuke, prstohvat cimeta i kukuruzno brašno.
- Kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta. Sklonite s vatre i poslužite s narezanim odrescima pečenog buta.