gastro postao
Napravite savršen komad mesa uz ove mirisne tajne sastojke
Ako već polako pripremate recepte za blagdanski stol, ovaj će vam se sigurno svidjeti. Najsočnija pečena šunka s predivnom mirisnom glazurom od naranče i korijandra. Nakon ove šunke, nitko neće ostati ravnodušan!
Sastojci:
- 1/2 kg kuhane šunke s kosti
- 3 žlice sjemenki korijandra (ili 1 1/2 žlica mljevenog korijandra) * zdrobljene sjemenke dat će ljepšu teksturu
- 1 1/2 žličica crnog papra u zrnu
- 1 teglica marmelade od naranče (otprilike 1 1/2 šalica)
- 1/4 šalice bijelog vinskog octa ili octa od jabukovače
Priprema
- Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
- U posudu za pečenje, staviti šunku s odrezanim dijelom prema dolje; pokriti aluminijskom folijom i peći 40 minuta
- Za to vrijeme, zdrobiti sjemenke korijandra i papra (primjerice u mužaru, ali možete ih staviti i u krpu te prelaziti valjkom za tijesto dok se dovoljno ne zdrobe)
- U posudi pomiješati zdrobljeni korijandar, papar, marmeladu od naranče i vinski ocat te pola odvojiti
- S jednom polovicom premazati šunku i peći ju još 20 minuta, a drugu polovicu glazure staviti u vrč za umak i poslužiti uz gotovu šunku
* Ako želite, narežite 2 luka na kolutove i stavite ih peći uz šunku s malo ulja. Luk će se karamelizirati u soku koji šunka ispusti čime ćete dobiti savršen prilog. (luk dodati u drugom dijelu pečenja, s glazurom)
Uživajte u ovoj predivnoj gozbi!