Recepti 13. prosinca 2016.

Tradicionalna pečena šunka - s tajnim sastojcima!

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Napravite savršen komad mesa uz ove mirisne tajne sastojke

Ako već polako pripremate recepte za blagdanski stol, ovaj će vam se sigurno svidjeti. Najsočnija pečena šunka s predivnom mirisnom glazurom od naranče i korijandra. Nakon ove šunke, nitko neće ostati ravnodušan! 

Sastojci:

  • 1/2 kg kuhane šunke s kosti
  • 3 žlice sjemenki korijandra (ili 1 1/2 žlica mljevenog korijandra) * zdrobljene sjemenke dat će ljepšu teksturu
  • 1 1/2 žličica crnog papra u zrnu
  • 1 teglica marmelade od naranče (otprilike 1 1/2 šalica)
  • 1/4 šalice bijelog vinskog octa ili octa od jabukovače

Priprema 

  1. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
  2. U posudu za pečenje, staviti šunku s odrezanim dijelom prema dolje; pokriti aluminijskom folijom i peći 40 minuta
  3. Za to vrijeme, zdrobiti sjemenke korijandra i papra (primjerice u mužaru, ali možete ih staviti i u krpu te prelaziti valjkom za tijesto dok se dovoljno ne zdrobe)
  4. U posudi pomiješati zdrobljeni korijandar, papar, marmeladu od naranče i vinski ocat te pola odvojiti
  5. S jednom polovicom premazati šunku i peći ju još 20 minuta, a drugu polovicu glazure staviti u vrč za umak i poslužiti uz gotovu šunku

* Ako želite, narežite 2 luka na kolutove i stavite ih peći uz šunku s malo ulja. Luk će se karamelizirati u soku koji šunka ispusti čime ćete dobiti savršen prilog. (luk dodati u drugom dijelu pečenja, s glazurom)

Uživajte u ovoj predivnoj gozbi! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.