Tufahije - omiljen bosanski desert

Shutterstock Tufahije
Poželiš li se zasladiti nečim zaista drukčijim, pripremi slatke tufahije
Vidi originalni članak

Omiljeni recept bosanske kuhinje, s tipičnim namirnicama i okusom. 

Tufahije su poznata bosanska nacionalna poslastica podrijetlom iz Perzije, a na ove prostore došla je s Osmanlijama. To su jabuke koje se kuhaju u slatkom sirupu i pune slatkom smjesom od oraha. Poslužuju se hladne uz tučeno vrhnje.

Ove punjene jabuke osvježavaju, jako su ukusne i dosta kalorične. Ako ne želiš propustiti ovaj slatki užitak, a za tebe je originalan recept prava energetska bomba, smanji količinu šećera i oraha.

 

slatki okusi Mirisne pečene jabuke s tajnim punjenjem

 

Tufahije

Sastojci:

  • 4 jabuke
  • 500 g šećera
  • 6 dl vode
  • 100 g mljevenog oraha
  • 1 bjelanjak
  • 1 vanilin šećer
  • šlag

 

i voće i kolač Moderne tufahije: Punjene pečene jabuke

 

Postupak:

  1. U vodu stavi 250 g šećera i vanilin šećer s okusom limuna da prokuhaju. Jabuke oguli i izdubi im sredinu. U ključalu vodu sa šećerom stavi kuhati jabuke dok ne omekšaju.
  2. Kad su jabuke kuhane, neka se ohlade, a u vodu sa šećerom dodaj ostatak šećera. Agdu kuhajte dok ne dobijete željenu gustoću.
  3. Dok se agda kuha, napravi punjenje od tučenog bjelanjka, oraha i malo šećera u prahu. Ohlađene jabuke napuni smjesom od oraha pomoću slastičarske vrećice.
  4. Na tanjur stavi ohlađenu napunjenu jabuku, prelij je ohlađenom agdom, ukrasi šlagom i nasjeckanim orasima.

 

obožavani klasik Baklava s orasima - prefin, jednostavan recept

Slatki hrskavci Genijalno: Domaći čips od jabuke gotov za minutu

 

 

Posjeti Gastro.hr