Ugrij se uz azijsko varivo s ribom

Bruna Branco/Unsplash Azijsko varivo s ribom krijepi i grije u hladnim danima, a ima i malo kalorija
Jednostavno i brzo azijsko varivo s ribom ubrzo će ti postati omiljeno jelo. Fileti ribe su mekani i tope se u ustima kad ih jedeš, a ljutkasti začini griju cijelo tijelo
Vidi originalni članak

Ovo je jelo, prije svega, doista jednostavno za pripremu i hrani cijelu obitelj. Premda zbog rajčica izgleda poprilično crveno (a i ljuto je, pa pripazi ako ćeš ga pripremati za djecu!) zapravo u sebi ima pravu ravnotežu slanosti, slatkoće i blago trpkog (od limunovog soka).

Kada ga kušaš, ovo jelo podsjeća na tipičnu hranu jugoistočne Azije: istodobno je slatko, slano, kiselo... Ovisno o tome koliko voliš ljuto, kombiniraj količinu čilija ili ljute paprika kao začina. I na kraju, ali i najvažnije - ovo jelo po porciji ima samo 330 kcal!

Ako ne voliš ribu, možeš je zamijeniti s piletinom ili puretinom – i one su niskokalorične.

 

 

egzotika na tanjuru Imamo jedini recept za ljutu juhu koji će ti ikad trebati

 

Varivo s ribom na azijski način

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1,2 kg bijele ribe (primjerice oslića)
  • 2 žlice soka od limuna
  • 3 luka
  • 6 rajčica
  • 2 žlice ulja
  • na vrh noža kurkume
  • 2 žličice korijandra u prahu
  • prstohvat ljute mljevene papričice
  • 2 grančice korijandra ili peršina
  • mješavina indijskih začina - garam masala
  • sol i papar

 

Bijelo vino u jela s ribom, crno u - divljač

 

Priprema:

  1. Ribu isperi, posuši ubrusom i nareži na veće komade te pokapaj sokom od limuna. Posoli i popapri.
  2. Luk oljušti i nasjeckaj, rajčicu prelij vrelom pa hladnom vodom te im oguli kožicu. Nareži ih na četvrtine, odstrani im koštice i nareži na kockice.
  3. Na zagrijanom ulju pirjaj luk 2 minute. Dodaj kurkumu, korijandar i ljutu mljevenu paprika te pirjaj još 3 minute. Dodaj rajčicu i ribu te pirjaj još 3 - 5 minuta.
  4. Operi grančice korijandra (ili peršina), protresi ih i nasjeckaj. Varivo začini s malo garam masale i ostavi da se pirja na laganoj vatri još 8 - 10 minuta.
  5. Po želji ga ukrasi listićima korijandra ili peršina. Uz varivo preporučujemo rižu kao prilog.

 

IDEALNA KOMBINACIJA Jela s ribom gotova u tren oka - jedno s tjesteninom, drugo sa salatom!

 

Posjeti Gastro.hr