Ovo je jelo, prije svega, doista jednostavno za pripremu i hrani cijelu obitelj. Premda zbog rajčica izgleda poprilično crveno (a i ljuto je, pa pripazi ako ćeš ga pripremati za djecu!) zapravo u sebi ima pravu ravnotežu slanosti, slatkoće i blago trpkog (od limunovog soka).
Kada ga kušaš, ovo jelo podsjeća na tipičnu hranu jugoistočne Azije: istodobno je slatko, slano, kiselo... Ovisno o tome koliko voliš ljuto, kombiniraj količinu čilija ili ljute paprika kao začina. I na kraju, ali i najvažnije - ovo jelo po porciji ima samo 330 kcal!
Ako ne voliš ribu, možeš je zamijeniti s piletinom ili puretinom – i one su niskokalorične.
Varivo s ribom na azijski način
Sastojci (za 4 osobe):
- 1,2 kg bijele ribe (primjerice oslića)
- 2 žlice soka od limuna
- 3 luka
- 6 rajčica
- 2 žlice ulja
- na vrh noža kurkume
- 2 žličice korijandra u prahu
- prstohvat ljute mljevene papričice
- 2 grančice korijandra ili peršina
- mješavina indijskih začina - garam masala
- sol i papar
Priprema:
- Ribu isperi, posuši ubrusom i nareži na veće komade te pokapaj sokom od limuna. Posoli i popapri.
- Luk oljušti i nasjeckaj, rajčicu prelij vrelom pa hladnom vodom te im oguli kožicu. Nareži ih na četvrtine, odstrani im koštice i nareži na kockice.
- Na zagrijanom ulju pirjaj luk 2 minute. Dodaj kurkumu, korijandar i ljutu mljevenu paprika te pirjaj još 3 minute. Dodaj rajčicu i ribu te pirjaj još 3 - 5 minuta.
- Operi grančice korijandra (ili peršina), protresi ih i nasjeckaj. Varivo začini s malo garam masale i ostavi da se pirja na laganoj vatri još 8 - 10 minuta.
- Po želji ga ukrasi listićima korijandra ili peršina. Uz varivo preporučujemo rižu kao prilog.