Postoje i specijalizirana "vina za kuhanje", no njih je najbolje izbjegavati jer su preslana. A ako se odlučite pripremiti neko jelo, primjerice s piletinim, šunkom, puretinom, ribom ili morskim plodovima, onda će se ono najbolje sljubiti s laganim bijelom vinom. Specijaliteti s jajima također će biti ukusniji uz suho bijelo vino ili rose. Isto vrijedi i za pirjano povrće koje će "živnuti" uz dodatak bijelog vina.
No kuhate li "teža" jela od svinjetine, divljači, tjestenine, govedine, onda radije posegnite za crnim vinom. Ono je izvrsno i u marinadama jer će omekšati tvrđe komade mesa te mu dati intenzivniju aromu.
A koje god vino odabrali, preporučljivo ga je jelu dodati sredinom ili pred kraj kuhanja. A vrijeme potrebno za kuhanje vina ovisi i o boji: bijelo vino zagrijavajte kraće, a crveno dok gotovo ne ispari i boja ne postane tamna, gotovo smeđa.
Vino će i u desertima istaknuti njihove najbolje okuse. Tako je u slasticama sa šumskim voćem, kavom, višnjama ili šljivama bolji izbor crno vino, a u onim s jabukama, ananasom ili karamelom - preporuka je dodati bijelo.