21. travnja 2016.

Bijelo vino u jela s ribom, crno u - divljač

vino
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Vino će istaknuti najbolje sastojke svakog jela, osobito u onima od mesa, a osnovno pravilo je da bude dovoljno kvalitetno i za piće.

Postoje i specijalizirana "vina za kuhanje", no njih je najbolje izbjegavati jer su preslana. A ako se odlučite pripremiti neko jelo, primjerice s piletinim, šunkom, puretinom, ribom ili morskim plodovima, onda će se ono najbolje sljubiti s laganim bijelom vinom. Specijaliteti s jajima također će biti ukusniji uz suho bijelo vino ili rose. Isto vrijedi i za pirjano povrće koje će "živnuti" uz dodatak bijelog vina. 

Gulaš od divljači s palentom | Author: Thinkstock Thinkstock

No kuhate li "teža" jela od svinjetine, divljačitjestenine, govedine, onda radije posegnite za crnim vinom. Ono je izvrsno i u marinadama jer će omekšati tvrđe komade mesa te mu dati intenzivniju aromu.

A koje god vino odabrali, preporučljivo ga je jelu dodati sredinom ili pred kraj kuhanja. A vrijeme potrebno za kuhanje vina ovisi i o boji: bijelo vino zagrijavajte kraće, a crveno dok gotovo ne ispari i boja ne postane tamna, gotovo smeđa. 

Vino će i u desertima istaknuti njihove najbolje okuse. Tako je u slasticama sa šumskim voćem, kavom, višnjama ili šljivama bolji izbor crno vino, a u onim s jabukama, ananasom ili karamelom - preporuka je dodati bijelo

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Avatar Iva Jugović
    vanillaiva@gmail.com 13:07 22. Travanj 2016.

    Mislim da je bio na tv-u neki stručnjak koji je tvrdio da je to zastarjela podjela pogotovo jer sad ima laganih crnih vina i jakih bijelih vina. Ovu podjelu su naše none naučile, i to je bilo crno i bijelo, ... prikaži još! nikakvi nazivi ili sorte jer se imalo u podrumu crno i bijelo i bok.