Najave 13. siječnja 2023.

Imamo jedini recept za ljutu juhu koji će ti ikad trebati

Tom Yam kung
Chefica Saralee Madnui otkrila nam je svoj recept za ljutu tajlandsku juhu Tom Yam kung foto: Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Chefica Saralee Madnui u Aspiri je održala radionicu tajlandske kuhinje u kojoj je koristila namirnice iz novog METRO azijskog asortimana te nam otkrila brojne tajne najboljih tajlandskih kulinarskih majstora

Azijska kuhinja sve je popularnija – zbog svojih egzotičnih okusa, brze pripreme namirnica (to nam je možda i presudno, budući da nam u današnje vrijeme ostaje sve manje vremena za kuhanje), ali i njihove raznolikosti. Prepoznao je to i METRO Hrvatska koji je u svoj asortiman uvrstio brojne nove proizvode iz asortimana azijske kuhinje.

METRO azijski asortiman | Author: Marko Prpić/PIXSELL Chefica Saralee Madnui foto: Marko Prpić/PIXSELL

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL METRO Hrvatska predstavio je novi asortiman azijskih proizvoda foto: Marko Prpić/PIXSELL

Novi proizvodi u METRO azijskom asortimanu predstavljeni su na kulinarskoj radionici na Visokoj školi Aspira na kojoj su ih među prvima mogli kušati domaći chefovi, gastro blogeri i znatiželjni ljubitelji gastronomije, svi redom METRO kupci. Radionicu je vodila Saralee Madnui, vlasnica omiljenog zagrebačkog restorana tajlandske kuhinje Saralee's, dobitnica prestižne nagrade Thai Select. Polaznike je vodila kroz pripremu četiri popularna tajlandska jela – Crvenog curryja s piletinom, Ljute juhe od škampa Tom Yum, Pad Thaija te deserta s tapioka kuglicama Bua Loi.

 | Author: missGASTRO Chefica Saralee Madnui i Mirta Velčić, METRO Hrvatska foto: missGASTRO

"METRO je u suradnji s Tajlandskom ambasadom organizirao radionicu tajlandske kuhinje pod vodstvom vrhunske chefice SareLee, dobitnice prestižne nagrade Thai Select. METRO kontinuirano osluškuje želje i potrebe naših kupaca pa smo tako prepoznali širenje azijskih restorana na hrvatskom tržištu, kao i upotrebu azijskih namirnica za pripremu fusion jela. Zbog toga smo ovu radionicu vrhunske chefice iskoristili za predstavljanje novog METRO azijskog asortimana proizvoda", objasnila je Mirta Velčić iz METROA Hrvatska.

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL Gastro blogerica i natjecateljica prošlogodišnjeg "MasterChefa" Ana Antunović te autorica brojnih kuharica i voditeljica kulinarskih radionica Suzy Josipović Redžepagić bile su oduševljene radionicom foto: Marko Prpić/PIXSELL

"U skladu s potrebama HoReCa sektora i u suradnji s našim kupcima i chefovima obogatili smo ponudu s više od 40 artikala u pakiranjima pogodnim za restoransku upotrebu. METRO azijski asortiman uključuje soja sosove, oyster umake, premium sushi rižu, curry paste, kokos vrhnje, mango sirup, kao i smrznuti ready-to-eat asortiman, ali i brojne druge proizvode.

Hvala chefici Sari Lee koja je METRO kupcima u praktikumu Učilišta Aspira pokazala i inspirirala ih kako koristiti azijski asortiman proizvoda te nam dočarala autohtonu azijsku kuhinju“, rekla nam je Mirta Velčić, METRO Hrvatska.

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL U novom METRO azijskom asortimanu u ponudi je 40 artikala u pakiranjima pogodnim za restoransku upotrebu - soja umak, oyster umak, premium sushi riža, razne curry paste, kokos vrhnje, mango sirup, smrznuti ready-to-eat asortiman, kao i brojni drugi proizvodi foto: Marko Prpić/PIXSELL

Osim što je polaznicima predstavila osnovne okuse tajlandske kuhinje – gorko, ljuto, kiselo – Saralee Madnui je, koristeći proizvode iz METRO azijskog asortimana, s polaznicima pripremila četiri jela. Dala im je i mnoštvo korisnih savjeta - kako savršeno skuhati rižu, kako uskladiti okuse, kako koristiti pojedine, nama egzotične i nepoznate namirnice… Objasnila je i kako se u Tajlandu jedu jela s rižom:

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL Chefica Saralee Madnui objasnila je polaznicima kako se pravilno priprema i jede tajlandska hrana, uz korištenje proizvoda iz novog METRO azijskog asortimana foto: Marko Prpić/PIXSELL

"U tajlandskim restoranima štapiće koristimo samo za tjesteninu, sve ostalo jedemo žlicom i vilicom. Svako jelo poslužimo u posebnom tanjuru, a rižu također posebno, nikad je na tanjuru ne miješamo s nekim jelom. Zagrabimo žlicom malo riže, na nju stavimo primjerice malo mesa ili povrća iz curryja i to pojedemo. Potom žlicom iz tanjura zagrabimo malo juhe, odnosno curryja te potom to pojedemo!“, otkrila nam je simpatična chefica, čiji recept za ljutu juhu sa škampima donosimo u nastavku.

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL Tom Yum Koong – ljuta tajlandska juha sa škampima foto: Marko Prpić/PIXSELL

Tom Yum Koong – ljuta juha sa škampima

Sastojci (za 2 osobe):

  • 150 g svježih škampa u oklopu
  • 10 g galangala (gomolj sličan đumbiru)
  • 1 stabljika limunske trave – zgnječena pa tanko narezana
  • 4-5 listića kaffir limete
  • 80 g šampinjona
  • 3-4 stabljike i listića korijandera
  • 2 šalice pilećeg temeljca ili vode
  • 3-4 žlice ribljeg umaka
  • 3-4 žlice soka limete
  • svježi chili, sitno sjeckani
  • sol

Postupak:

  1. Zagrij temeljac ili vodu s galangalom i limunskom travom, pusti da zavrije.
  2. Dodaj škampe, šampinjone, natrgane listiće kaffir limete i sol.
  3. Kad je škamp skuhan, makni juhu s vatre i začini ribljim umakom i sokom limete. Posluži i pospi natrganim korijanderom.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.