Varivo od poriluka: Idealno za hladne dane

Shutterstock Fino kremasto varivo od poriluka
Varivo od poriluka idealno je za okrepu u hladnim danima.
Vidi originalni članak

Nakon što ga jednom pripremiš, ovo ćeš varivo staviti vrlo visoko na svoju listu recepata odnosno toplih, zdravih i ukusnih jela koja griju i tijelo i dušu. Ovo varivo se brzo priprema, a uz njega možeš kombinirati i neke od omiljenih priloga, bilo da je riječ o salatama ili mesu.

 

Grah sa zeljem Kupus na žlicu - varivo iz djetinjstva spremno je na povratak

 

Priprema variva od poriluka nije osobito zahtjevna. Premda neki vole poriluk prethodno blanširati kako bi ublažili njegov intenzivan okus, to u stvari nije nužno, a ljubiteljima njegove arome i okusa prethodno blanširanje je nešto što je najstrože zabranjeno.

Ovdje je riječ o pravom domaćem, seljačkom i iznimno ukusnom jelu iz jednog lonca. U njemu uživamo kad god se zaželimo tople hrane na žlicu.

 

Varivo od poriluka

Sastojci:

  • 5-6 komada poriluka
  • 400 g krumpira
  • 1 glavica luka
  • 1 mrkva
  • 100 g pancete
  • 2 češnjaka češnjaka
  • 1 žličica mljevene slatke paprike
  • 1 žlica brašna
  • ulje
  • sol
  • papar

 

na žlicu Porrusalda - fina gusta juha u kojoj je zvijezda poriluk!

 

Postupak:

  1. Poriluk očisti i izreži na kolutiće te ga operi pod mlazom vode. Pancetu, luk i češnjak sitno nasjeckaj, a mrkvu izreži na tanje kolutiće.
  2. Na vrućem ulju tek nekoliko minuta poprži pancetu, a zatim joj dodaj ostale sastojke, uključujući i krumpir narezan na kockice.
  3. Dodaj vode te sve zajedno pirjaj desetak minuta, uz povremeno miješanje. U lonac ubaci papriku, sol, papar i očišćeni poriluk, još vode te sve zajedno ostavi da se kuha.
  4. Posluži toplo.

 

za prste polizati Ribollita: Toskansko varivo s grahom za hladne dane

 

Posjeti Gastro.hr