Veseli veganski umak sa sojom

Thinkstock
Oduševite se novim okusom umaka za tjesteninu!
Vidi originalni članak

Soja je jedna od onih namirnica koje vjerojatno ne koristimo prečesto (osim ako niste vegan/vegetarijanac). Sjajno se slaže s povrćem, umacima ili ju možete pripremiti kao popečke,a li vrlo ukusna je i pohana.

Prijedlog koji danas imamo za jelo sa sojom jest jedan divni umak s povrćem koji možete poslužiti s omiljenom tjesteninom, jer zapravo, vrlo je sličan Bolognesu, samo u veganskoj/vegetarijanskoj verziji.

Poslužite ga toplog, prelivenog preko tjestenine i uživajte!

Sastojci:

  • 150 g sojinih ljuskica
  • 500 ml povrtnog temeljca
  • 125 ml crnog vina (ili još toliko temeljca)
  • 2 žlice ulja
  • 2 luka, nasjeckana
  • 1 patlidžan
  • 3 mrkve
  • 2 crvene paprike
  • 1 manja konzerva narezanih gljiva
  • 2 žlice paste od rajčice
  • 2 žlice glatkog brašna
  • 2 rajčice
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica kima
  • 1 žlica mažurana
  • 1 žličica slatke paprike
  • sol i papar
  • peršin

Priprema:

  1.  Zakuhati temeljac pa preliti preko soje, dodati vino (ili ako ga ne koristite, zagrijte odmah sav temeljac). Ostaviti soju da upije tekućinu prema uputama (20 min - 30 min)
  2. Patlidžan oguliti i narezati na male kockice; mrkvu naribati; papriku narezati na male kockice i pomiješati ova tri povrća u jednoj posudi
  3. U drugoj posudi pomiješati narezane rajčice, ocijeđene gljive i nasjeckani češnjak
  4. Ocijediti soju od temeljca
  5. Zagrijati ulje u većoj tavi pa dodati soju i kratko ju popržiti; dodati luk pa pirjati dok luk ne omekša; dodati smjesu povrća (patlidžan, mrkva, paprika) i kuhati još nekoliko minuta
  6. Dodati pastu od rajčice (to je ona pasta u tubi, ne obična pasirana rajčica) i brašno i miješati nekoliko minuta pa uliti temeljac ocijeđen od soje; smjesu gljiva i rajčice te sol i papar
  7. Umiješati slatku papriku, kim i mažuran; promiješati te poklopiti i pustiti da zakuha; kuhati oko 20 minuta - dok povrće ne omekša
  8. Maknuti poklopac pa pojačati vatru i kuhati još 5 min dok se ne zgusne
  9. Posoliti i popapriti po potrebi
  10. Skuhati tjesteninu te poslužiti umak preliven preko tjestenine
  11. Poslužite toplo i uživajte!

Dobar tek! 

Posjeti Gastro.hr