Recepti 21. ožujka 2017.

Veseli veganski umak sa sojom

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Oduševite se novim okusom umaka za tjesteninu!

Soja je jedna od onih namirnica koje vjerojatno ne koristimo prečesto (osim ako niste vegan/vegetarijanac). Sjajno se slaže s povrćem, umacima ili ju možete pripremiti kao popečke,a li vrlo ukusna je i pohana.

Prijedlog koji danas imamo za jelo sa sojom jest jedan divni umak s povrćem koji možete poslužiti s omiljenom tjesteninom, jer zapravo, vrlo je sličan Bolognesu, samo u veganskoj/vegetarijanskoj verziji.

Poslužite ga toplog, prelivenog preko tjestenine i uživajte!

Sastojci:

  • 150 g sojinih ljuskica
  • 500 ml povrtnog temeljca
  • 125 ml crnog vina (ili još toliko temeljca)
  • 2 žlice ulja
  • 2 luka, nasjeckana
  • 1 patlidžan
  • 3 mrkve
  • 2 crvene paprike
  • 1 manja konzerva narezanih gljiva
  • 2 žlice paste od rajčice
  • 2 žlice glatkog brašna
  • 2 rajčice
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica kima
  • 1 žlica mažurana
  • 1 žličica slatke paprike
  • sol i papar
  • peršin

Priprema:

  1.  Zakuhati temeljac pa preliti preko soje, dodati vino (ili ako ga ne koristite, zagrijte odmah sav temeljac). Ostaviti soju da upije tekućinu prema uputama (20 min - 30 min)
  2. Patlidžan oguliti i narezati na male kockice; mrkvu naribati; papriku narezati na male kockice i pomiješati ova tri povrća u jednoj posudi
  3. U drugoj posudi pomiješati narezane rajčice, ocijeđene gljive i nasjeckani češnjak
  4. Ocijediti soju od temeljca
  5. Zagrijati ulje u većoj tavi pa dodati soju i kratko ju popržiti; dodati luk pa pirjati dok luk ne omekša; dodati smjesu povrća (patlidžan, mrkva, paprika) i kuhati još nekoliko minuta
  6. Dodati pastu od rajčice (to je ona pasta u tubi, ne obična pasirana rajčica) i brašno i miješati nekoliko minuta pa uliti temeljac ocijeđen od soje; smjesu gljiva i rajčice te sol i papar
  7. Umiješati slatku papriku, kim i mažuran; promiješati te poklopiti i pustiti da zakuha; kuhati oko 20 minuta - dok povrće ne omekša
  8. Maknuti poklopac pa pojačati vatru i kuhati još 5 min dok se ne zgusne
  9. Posoliti i popapriti po potrebi
  10. Skuhati tjesteninu te poslužiti umak preliven preko tjestenine
  11. Poslužite toplo i uživajte!

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.