gastro postao
Oduševite se novim okusom umaka za tjesteninu!
Soja je jedna od onih namirnica koje vjerojatno ne koristimo prečesto (osim ako niste vegan/vegetarijanac). Sjajno se slaže s povrćem, umacima ili ju možete pripremiti kao popečke,a li vrlo ukusna je i pohana.
Prijedlog koji danas imamo za jelo sa sojom jest jedan divni umak s povrćem koji možete poslužiti s omiljenom tjesteninom, jer zapravo, vrlo je sličan Bolognesu, samo u veganskoj/vegetarijanskoj verziji.
Poslužite ga toplog, prelivenog preko tjestenine i uživajte!
Sastojci:
- 150 g sojinih ljuskica
- 500 ml povrtnog temeljca
- 125 ml crnog vina (ili još toliko temeljca)
- 2 žlice ulja
- 2 luka, nasjeckana
- 1 patlidžan
- 3 mrkve
- 2 crvene paprike
- 1 manja konzerva narezanih gljiva
- 2 žlice paste od rajčice
- 2 žlice glatkog brašna
- 2 rajčice
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica kima
- 1 žlica mažurana
- 1 žličica slatke paprike
- sol i papar
- peršin
Priprema:
- Zakuhati temeljac pa preliti preko soje, dodati vino (ili ako ga ne koristite, zagrijte odmah sav temeljac). Ostaviti soju da upije tekućinu prema uputama (20 min - 30 min)
- Patlidžan oguliti i narezati na male kockice; mrkvu naribati; papriku narezati na male kockice i pomiješati ova tri povrća u jednoj posudi
- U drugoj posudi pomiješati narezane rajčice, ocijeđene gljive i nasjeckani češnjak
- Ocijediti soju od temeljca
- Zagrijati ulje u većoj tavi pa dodati soju i kratko ju popržiti; dodati luk pa pirjati dok luk ne omekša; dodati smjesu povrća (patlidžan, mrkva, paprika) i kuhati još nekoliko minuta
- Dodati pastu od rajčice (to je ona pasta u tubi, ne obična pasirana rajčica) i brašno i miješati nekoliko minuta pa uliti temeljac ocijeđen od soje; smjesu gljiva i rajčice te sol i papar
- Umiješati slatku papriku, kim i mažuran; promiješati te poklopiti i pustiti da zakuha; kuhati oko 20 minuta - dok povrće ne omekša
- Maknuti poklopac pa pojačati vatru i kuhati još 5 min dok se ne zgusne
- Posoliti i popapriti po potrebi
- Skuhati tjesteninu te poslužiti umak preliven preko tjestenine
- Poslužite toplo i uživajte!
Dobar tek!