Bili smo na tržnici - koje voće i povrće na štandove donosi proljeće

Ela Megla
Posjetili smo zagrebački Dolac u namjeri da istražimo što je sve proljeće donijelo kod naših omiljenih baka. Osim standardnog voća i povrća, posebno su nas razveselili mladi češnjak te medvjeđi i mladi luk.
Vidi originalni članak

Ovaj je vikend, ali i svaki naredni dan, izmamio ogroman broj ljudi na najljepšu zagrebačku tržnicu. Tako je Dolac, nakon duge zime, ponovno zračio onom poznatom toplinom nasmijanih lica i uzvicima omiljenih baka sa štandova. Priznajemo, i nas je natjerao da stanemo i napunimo svoje vrećice najfinijim domaćim namirnicama.

Uza sve to, napokon su se na istim tim štandovima pojavile i neke nove namirnice. Posebno nas je obradovao mladi češnjak, koji sada možete kupiti tek na odabranim štandovima, a divno će se složiti uz riblja i lagana, povrtna proljetna jela. Uz mladi češnjak, tu je i mladi luk koji se na tržnici trenutno prodaje po cijeni od 5 kuna za vezicu, pa do 10 kuna za tri vezice. Kad smo već tu, sezona medvjeđa luka u punom je jeku, pa je upravo ovo vrijeme idealno za pripremu slasnih tjestenina sa zelenim pestom ili super fine guste juhe od medvjeđeg luka.

 

Od slatkoga slađe Juha od medvjeđeg luka - najfinije od sezone


 


Istarske i zadarske divlje šparoge pak možete pronaći po cijeni od 25 za manju vezicu, pa sve do 50 kuna za nešto veće, bogatije vezice. Važno je znati i kako su šparoge trenutno najpopularnija namirnica na tržnicama, pa po svoju vezicu svakako dođite što ranije kako biste uživali u najsvježijim primjercima.

 

top 12 Proljeće na tanjuru: Omiljeni recepti sa šparogama

 

Proljeće je ujedno sezona lisnatog povrća, između ostalog i blitve, koju možete pronaći po cijeni od 5 kuna za vezicu, a za istu cijenu dobit ćete i vezice svježeg peršina i mirisnog kopra. 

Početak proljeća vrijeme je kada još uvijek nema prevelikog izbora voća, pa su nam i početkom travnja najzanimljiviji limuni i naranče. Pravi domaći limun možete kupiti po cijeni od 20 do 30 kuna za kilu, a privuku li vas intenzivni mirisi, kako kažu, super slatkih jagoda, moći ćete ih kupiti po cijeni od 8 do 10 kuna za mjericu. No, pitate li nas, voćne delicije još bismo neko vrijeme mijenjali onim orašastim, čokoladnim i karamelastim, sve dok zbilja ne krene sezona omiljenog domaćeg bobičastog voća.

 

Slatki svijet Meringue pita od limuna - desert koji obožavaju baš svi

 

 

Posjeti Gastro.hr