Špajza 30. ožujka 2018.

Proljeće na tanjuru: Omiljeni recepti sa šparogama

Šparoge-s-parmezanom
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Šparoge se posebno cijene već više od 2000 godina i izuzetno su bogate vitaminima

Potječu s Mediterana, no ubrzo su se počele kultivirati u cijelom svijetu. Vjeruje se da su šparoge uzgajali još stari Egipćani te nakon što su u Srednjem vijeku pale u zaborav, ponovo otkriće i popularizaciju doživljavaju u 18. st. za vladavine Luja XIV. Danas se šparoge uzgajaju u većini zemalja svijeta, a one koje nalazimo na tržištu uglavnom su uzgojene na području mediteranskih zemalja, ali i Perua, Meksika i Sjedinjenih država.

 

Možda vas zanima... Šparoge u elegantnom omotaču od pršuta i sira Recepti

 

Možda vas zanima... Doručak za pamćenje: Dobro jutro, šparoge! Kolumne

 

Šparoge su pravo proljetno povrće, a najčešće se beru između ožujka i svibnja, ponegdje čak i do srpnja. Danas je poznato otprilike 300 vrsta, no samo ih je 20-ak jestivih. Mesnate stabljike šparoga uvijek su se smatrale vrijednim povrćem, a cijenjene su zbog svojega sočnog okusa i blage teksture. Većina konzumnih šparoga je zelene boje, no dvije vrste, također jestive, su iznimka; bijele, najčešće se prodaju konzervirane, a rastu ispod zemlje te nemaju klorofila pa stoga ni zelenu boju, te ružičaste, mnogo manje od zelenih i bijelih, čiji okus više podsjeća na voće nego na povrće.  

Proljetni tart sa šparogama | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Šparoge se smatraju super namirnicom u kojoj možemo uživati čitavo proljeće.  Preselite proljeće na svoj tanjur uz 12 recepata koje vam donosimo kao inspiraciju!

Trio rio: Šparoge - prokulice - široki rezanci

Zeleni rižoto sa šparogama

Hrskave šparoge iz pećnice

Zelena juhica i prhka pita od šparoga

Ramstek sa šparogama i creme bruleeom

Šparoge s limunovim sokom

Tjestenina sa šparogama i rajčicama

Fritaja od šparoga

Pizza sa šparogama

Rižoto od šparoga i škampi

Šparoge s parmezanom

Proljetni tart sa šparogama

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.