Kolumne 07. lipnja 2017.

Doručak za pamćenje: Dobro jutro, šparoge!

foto: Maja Lončarek
gastro postao gastro.24sata.hr
U novom nastavku šparoganja, moderni duo s kuhačom i fotoaparatom donosi nam fantastičan doručak!

Znate ona jutra u kojima vam se ništa ne da i najradije bi ih proveli u krevetu ne radeći ništa? Ok, ovo definitivno nije recept za takva jutra. 

sparoge Možda vas zanima... Nije kasno: Top 10 recepata sa šparogama! Recepti

 

Preskočite jutra za mrgude i razveselite sebe. I možda još nekog, ako su bili dobri. Za sretna i aktivna jutra, ovo je recept kako ih učiniti još posebnijima.

Nakon antiburgera, drugi dio naše trilogije o šparogama posvećujemo doručku. No, može poslužiti i kao predjelo, izbor je vaš. 
 

 | Author: Maja Lončarek foto: Maja Lončarek


Samo “S” od “sendviča”: poširano jaje, pršut i šparoge

Sastojci:

  • 2 šnite kruha po izboru
  • 4 fete pršuta
  • 2 jaja
  • 100 g kravlje skute
  • sok jednog limuna
  • 6-8 zelenih šparoga
  • sol, papar
  • 2 kockice maslaca
Šparoge - prokulice - široki rezanci Možda vas zanima... Trio rio: Šparoge - prokulice - široki rezanci Recepti

 

Kratak postupak, za znalce:

  1. Napravi čips od pršuta.
  2. Prepeci kruh.
  3. Skuhaj šparoge, ohladi ih i začini. 
  4. Napravi poširano jaje. 
  5. Lagano izradi skutu vilicom i začini. 
  6. Posluži. 

 

 | Author: Maja Lončarek foto: Maja Lončarek

 

Sad idemo detaljnije:

  1. Pršut posložite na teflonsku tavu (bez ulja) i stavite na laganu vatru. Kad se pršut počne lagano pržiti okrenite ga pažljivo na drugu stranu. Kad se i druga strana lagano zarumenila stavite pršut na kuhinjski ručnik da upije ostatak masnoće. Pršut će za nekoliko minuta postati izuzetno hrskav.
  2. Na istu tavu, na laganu vatru, stavite šnite kruha i dodajte 2 kockice maslaca. Kad je kruh dobio lijepu hrskavu zlatno-žutu koricu okrenite ga i zapecite s druge strane. Mi smo iz estetskih razloga prethodno uklonili koricu i kruh narezali u oblik trokuta.
  3. Za šparoge je potrebno proključati lončić vode i posoliti ju. Šparoge prokuhajte nekoliko minuta (prethodno je potrebno odstraniti donji dio šparoge koji je drvenast i tvrd). Nakon toga jednostavno šparoge stavite u hladnu vodu, kako bi očuvale lijepu zelenu boju. Hladne šparoge začinite prema želji. Mi smo ih začinili limunovim sokom, uz malo soli i papra.
  4. Za poširano jaje, pustite da voda zavrije u malom lončiću, stavite žličicu octa u nju, a zatim smanjite vatru kako voda ne bi jako ključala. Jaje pažljivo razbijte u šalicu, a pjenjačom napravite vrtlog u vodi u koju lagano spustite jaje. Jaje kuhajte oko 3 minute. Pažljivo ga izvadite van i osušite na kuhinjskom ručniku. 
  5. Skutu je samo potrebno lagano izraditi vilicom, bez začinjavanja kako bi zadržala svoju neutralnu notu koja odlično paše uz slanoću pršuta i laganu gorčinom i jačinom okusa šparoga.
  6. Ovo jelo možete složiti po principu sendviča; tako da na tostirani kruh stavite skutu, pa pršut, poširano jaje i šparoge. 
  7. Ako se želite malo igrati s posluživanjem i dekoracijom te probati nešto drugačije, donosimo vam naš prijedlog serviranja. U sredinu tanjura stavite poširano jaje, a oko njega na tri mjesta stavite po jednu žličicu skute na koju položite kruh, šparoge i zapiknite po komadić čipsa od pršuta. Naš su tanjur dodatno ‘podigle’ i klice, pa iskoristite i njih, ako su vam dostupne. 
Možda vas zanima... Mliječni rižoto od jaretine sa šparogama i šafranom Recepti

 

 

 | Author: Maja Lončarek foto: Maja Lončarek

 

U potrazi za genijalnim tanjurima, E- si gladan? potražite na Facebooku i Instagramu.

Do sljedećeg (i posljednjeg) dijela šparoganja – bok i dobar tek! :) 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.