gastro postao
Zelena juha u kombinaciji s pitom od lisnatog tijesta
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 511
Potrebno vam je
- 250 g šparoge, vrtne
- 1 kom luk ,crveni
- 1 kom poriluk (cijeli)
- svježi timijan
- češnjak
- 150 ml vrhnje kiselo (20% masti)
- 7 kom jaje kokošje
- 500 g lisnato tijesto
- 0.50 l povrtni temeljac
- 1 žlica ulje maslinovo
Priprema
- Na maslinovu ulju kratko popržite sitno sjeckani luk, poriluk, timijan i češnjak.
- Šparoge – možete koristiti sve dijelove – kratko kuhajte, ocijedite i sotirajte. Sve vrlo kratko kako šparoge ne bi izgubile boju. Od predugog kuhanja postanu sivkaste.
- Dodajte temeljac i vrhnje. U blenderu usitnite dok ne postignete finu kremastu strukturu.
- Nadjev za pitu pripremite tako da gornje dijelove šparoga kratko prokuhate, ohladite te dodate vrhnje i usitnite u blenderu uz dodavanje sedam jaja koje ste nježno izmutili. Dodajte sol i papar po ukusu.
- U kalupu iskrojite lisnato tijesto prema njegovu obliku. Probušite vilicom na nekoliko mjesta da se ne digne i da se razvomjerno ispeče te popunite do vrha kalupa nadjevom koji ste prije toga pripremili.
- Pecite na 175 stupnjeva 25 minuta. Kada je pita pečena, servirajte uz juhu od šparoga.
Izvor Ana Grgić