Čarolija omiljenih orašastih plodova

Thinkstock
Stiglo je doba slatkih zalogaja koji nam u različitim prilikama stavljaju osmijeh na lice i slade nepce
Vidi originalni članak

Kolači, torte, rolade, kuglofi, pite i keksići u zimskim su danima najukusniji upravo uz dodatak orašastih plodova. Odlično se slažu s ostalim zimskim začinima i svakoj slastici daju baš onu toplinu o kojoj za vrijeme hladnih zimskih dana najviše maštamo.

Kontinentalni su dijelovi Hrvatske poznatiji po lješnjacima i orasima dok je Jadran prepun kvalitetnih domaćih badema. Orašasti plodovi idealna su zimska namirnica kada se konzumiraju svježi. Bogati su vitaminima, omega-3 masnim kiselinama, a smanjuju i rizik od pojave raka i dijabetesa.



Orasi, lješnjaci, bademi i ostalo orašasto carstvo nakon sakupljanja, čišćenja i sušenja u jesenskim mjesecima pakira se u staklenke i takvi mogu trajati cijelu zimu, pa i dulje. Nije neobično niti tostiranje koje daje dodatne neodoljive arome ili kandiranje orašastih plodova kako bi se pretvorili u sjajne zimske grickalice. 

Svestranost orašastih plodova dokazuje široka paleta slastica kojima ih obogaćujemo. Od divnih prhkih keksića koji se tope u ustima, sjajnih torta od badema i lješnjaka, spajanja s jabukama, kruškama, pa i alkoholom poput ruma ili amaretta, hrskavi plodovi na savršen način zaokružiti čaroliju blagdanskih delicija.

Dodati ih možete i u salate, spajati sa svakodnevnim namirnicama poput krumpira ili mahunarki ili pak u njima panirati omiljene komade mesa.



Želite li zaviriti u menije naših poznatih restorana i u njima pronaći svoja omiljena jela ili isprobati neke sasvim nove okuse, posjetite mjesto koje objedinjuje najbolju atmosferu s najkvalitetnijim, domaćim i svježim namirnicama – posjetite Crogourmet365!

Posjeti Gastro.hr