Na Dan svetog Patrika kuhamo odličan irski meni
Danas je taj dan – Dan svetog Patrika, irski nacionalni praznik koji se diljem svijeta obilježava uz irsko pivo, irski viski, te fina irska jela. Dan svetog Patrika obilježava se 17. ožujka na dan njegove smrti u petom stoljeću. Inače, sveti Patrik je jedan od 3 sveca zaštitnika Irske, te osoba koja je donijela kršćanstvo u tu zelenu otočnu zemlju.
Što se jede i pije na Dan svetog Patrika?
I što se radi na Dan svetog Patrika? Osim što će velik broj Iraca taj dan obavezno ide na misu, obavezan dress code je – zeleno, a tulumi traju do zore idućeg dana. U irskim pubovima diljem svijeta tog je dana posebno veselo, a tako je i u Zagrebu u pubu Sheridan's u Savskoj ulici – još stignete na pravi irski tulum!
Što se jede i pije na Dan svetog Patrika? Moraš početi čašicom irskog viskija (ili irish creama, ako ti je čisti viski prežestok), a odmah nakon toga nastaviti nekim dobrim irskim pivom.
Tijekom godina nastao je i zanimljiv običaj – kako je zelena 'službena' boja Dana svetog Patrika, tako su i pivo počeli bojati u zeleno. Samo u čašu treba staviti nekoliko kapi jestive zelene boje i preko nje uliti pivo. Nije neka mudrost, a Irce i njihove prijatelje veseli.
Od hrane na ovaj dan jedu se, naravno, tradicionalni irski specijaliteti kao što je irski kruh sa sodom bikarbonom s kojim možeš početi dan, potom colcannon (kremasti pire krumpir s dodatkom zelenog povrća poput kelja i kupusa), tradicionalni irski gulaš s tamnim pivom, a za desert nešto 'pijano' poput pudinga od kruha s irskim viskijem.
Donosimo dva recepta – za irski gulaš i puding od kruha, uz koje i ti možeš proslaviti Dan svetog Patrika.
Imamo još slasnih irskih zalogaja: