Na Dan svetog Patrika tulumari se do zore, nosi zelena odjeća, piju hektolitri irskog viskija i piva i jedu tradicionalna irska jela. Donosimo 2 odlična recepta - za irski gulaš s tamnim irskim pivom i puding od kruha s irskim viskijem
Danas je taj dan – Dan svetog Patrika, irski nacionalni praznik koji se diljem svijeta obilježava uz irsko pivo, irski viski, te fina irska jela. Dan svetog Patrika obilježava se 17. ožujka na dan njegove smrti u petom stoljeću. Inače, sveti Patrik je jedan od 3 sveca zaštitnika Irske, te osoba koja je donijela kršćanstvo u tu zelenu otočnu zemlju.
Što se jede i pije na Dan svetog Patrika?
I što se radi na Dan svetog Patrika? Osim što će velik broj Iraca taj dan obavezno ide na misu, obavezan dress code je – zeleno, a tulumi traju do zore idućeg dana. U irskim pubovima diljem svijeta tog je dana posebno veselo, a tako je i u Zagrebu u pubu Sheridan's u Savskoj ulici – još stignete na pravi irski tulum!
Zeleno pivo - u svijetlo pivo doda se par kapi zelene jestive boje
foto: Shutterstock
Što se jede i pije na Dan svetog Patrika? Moraš početi čašicom irskog viskija (ili irish creama, ako ti je čisti viski prežestok), a odmah nakon toga nastaviti nekim dobrim irskim pivom.
Tijekom godina nastao je i zanimljiv običaj – kako je zelena 'službena' boja Dana svetog Patrika, tako su i pivo počeli bojati u zeleno. Samo u čašu treba staviti nekoliko kapi jestive zelene boje i preko nje uliti pivo. Nije neka mudrost, a Irce i njihove prijatelje veseli.
Irski kruh sa sodom bikarbonom
foto: Shutterstock
Od hrane na ovaj dan jedu se, naravno, tradicionalni irski specijaliteti kao što je irski kruh sa sodom bikarbonom s kojim možeš početi dan, potom colcannon (kremasti pire krumpir s dodatkom zelenog povrća poput kelja i kupusa), tradicionalni irski gulaš s tamnim pivom, a za desert nešto 'pijano' poput pudinga od kruha s irskim viskijem.
Donosimo dva recepta – za irski gulaš i puding od kruha, uz koje i ti možeš proslaviti Dan svetog Patrika.
Irski gulaš i tamno pivo najbolja su kombinacija
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Irski gulaš s tamnim pivom
35 MIN
pripreme
150 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Juneća lopatica
1
kg
Luk
3
kom
Češnjak
2
režanj
Celer - stabljika
3
kom
Mrkva
5
kom
Brašno
2
žlica
Goveđi temeljac
500
ml
Irsko stout pivo
500
ml
Koncentrat rajčice
1
žlica
Lovorov list
2
kom
Timijan
1
žličica
Postupak
Meso dobro nasoli te ga poprži na velikoj tavi na suncokretovu ulju, sve dok ne porumeni sa svih strana. Makni meso iz tave te u nju dodaj luk i češnjak, dinstaj dok ne omekša, uz miješanje, da pokupiš sve fine smeđe dijelove koji su se uhvatili za tavu.
Dodaj mrkvu i celer i sotiraj daljnjih 5-6 minuta, popapri. Ubaci koncentrat rajčice i brašno te sotiraj daljnjih 5 minuta na srednjoj vatri. Tako ćeš ukloniti gorčinu iz koncentrata rajčice.
Vrati meso, dodaj pivo, temeljac i začinsko bilje, obilno posoli i popapri, pokrij poklopcem. Smanji vatru na slabu, pusti da se lagano krčka oko 2 sata, odnosno dok meso ne omekša, a umak se ne zgusne. Naravno, povremeno promiješaj i provjeri okuse. Ako ispari previše tekućine dodaj još temeljca.
Posluži uz pire krumpir, odnosno colcannon.
Puding od kruha s irskim viskijem i đumbirom
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Puding od kruha s irskim viskijem i đumbirom
20 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Mlijeko
250
ml
Slatko vrhnje
300
ml
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Jaje
3
kom
Žumanjak
1
kom
Šećer
1
žlica
Bijeli kruh
8
kriška
Maslac
50
g
Sol
1
prstohvat
Limunova korica
0,50
kom
Đumbir - svježi
1
kom
Irski viski
3
žlica
Postupak
Zagrij pećnicu na 180 C.
Za custard kremu – ugrij mlijeko, vrhnje i vaniliju, malo ispod točke vrenja. U međuvremenu istuci jaja sa 3 žlice šećera. Polako u jaja izlij zagrijanu mješavinu mlijeka i vrhnja, uz stalno miješanje. Umiješaj svježe iscijeđeni sok od đumbira i viski.
Lagano maslacem namasti vatrostalnu posudu dimenzija otprilike 20x25x5 cm.
S kruha (kruh bi trebao biti star 1 dan, nikako svjež) skini koru, i obje strane namasti maslacem. Posloži kruh na dno posude, tako da se komadi malo preklapaju.
Prelij custard preko kruha i sve dobro pritisni rukama. Pusti da se upija 30-ak minuta ili dulje (u hladnjaku). Pospi ostatkom šećera i peci 35-40 minuta dok se ne zazlati i malo napuhne.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.