Odlični slani i slatki recepiti s domaćim narančama iz restorana Bota Šare

Bota Šare U restoranu Bota Šare zimi pripremaju slane i slatke specijalitete s domaćim narančama - slatkim i gorkim
Sočne domaće naranče pune vitamina, bile one slatke ili gorke, odličan su sastojak u brojnim slanim i slatkim jelima. To dobro znaju i u restoranu Bota Šare u kojem od njih pripremaju odlične specijalitete
Vidi originalni članak

Snijeg, hladnoća... jednostavno zima, vrijeme je kad jedemo uglavnom tešku zimsku hranu (osim ako nismo na nekoj dijeti, odnosno baš se čvrsto držimo svojih novogodišnjih odluka). Čeznemo za osvježavajućim zalogajima, a jedno od dobrodošlih rješenja zimi su - sočne naranče, vitaminske bombe prepune okusa. 

Tako razmišljaju i u restoranima Bota Šare gdje su naranče među zvijezdama zimskog menija. Obitelj Šare dobro zna prepoznati blagodati naranača, pa tako koristi i one slatke, ali i divlje, gorke naranče koje nekim jelima donose posebnu aromu.

 

zimsko osvježenje Radič i naranče spoji u osvježavajućoj salati!

 

Naranča, bila ona divlja ili slatka, zaštitni je znak lijepo uređenog i njegovanog vrta skoro svake kuće u dubrovačkoj okolici. Gotovo da i nema vrta na jugu - od Gruža, Lapada, Konavala, Elafita pa sve do Pelješca koji u svom okrilju nema tu sočnu voćku. Tako i obitelj Šare u svom đardinu u Stonu cijelu zimu ubire i koristi plodove slatke i ljute naranče koje kombinira s raznim slatkim i slanim receptima zimskog stađuna.

I slatka i gorka naranča podrijetlo vuku iz sjeveroistočne Indije i susjedne Kine. Gorka naranča na naša područja dolazi u 10. stoljeću preko arapskog stanovništva, dok slatka naranča na područje Sredozemlja dolazi tek u 16. stoljeću, kada je donose portugalski pomorci.

Izgledom je gorka naranča vrlo slična slatkoj, a od nje se razlikuje karakterističnim mirisom lišća, presjekom ploda i kiselošću, odnosno gorkastim okusom. Kora se naribana koristi u kolačima dok se od njezina 'mesa' radi marmelada. Čak se i list koristi za čajeve pošto se vjeruje ima umirujući učinak na organizam.

U današnje se vrijeme obje vrste naranče koriste i u medicini. Spadaju među najmoćnije borce protiv raka. Naranča sadrži 58 poznatih antikancerogenih tvari, više nego ijedna druga hrana.

U obitelji Bota Šare slatka naranča se koristi cijelu zimu za svježe cijeđene sokove te razne slatke, ali i slane salate dok se kora zamrzava i čuva pa se tijekom cijele godine od nje prave arancini - ušećerena narančina korica.

Ovog siječnja na njihovom meniju, a koji možemo pripremiti i u vlastitom domu, nalaze se sjajna slana i slatka jela s narančama: salata od konzervirane palamide sa slatkom narančom i kaparima, carpaccio od gofa u emulziji od slatke naranče i maslinovog ulja te panna cotta s domaćom marmeladom od divljih naranči i mrkve. Sve recepte donosimo u nastavku.

Salata od konzervirane palamide sa slatkom narančom i kaparima

Konzervirana riba

Sastojci:

  • 1 kg palamide 
  • 1.2 dcl octa
  • 0.8 dkg krupne stonske soli
  • voda
  • lovorov list
  • ružmarin
  • papar u zrnu

Postupak:

  1. Ribu ubaciti u mješavinu octa i soli dodati vode koliko je potrebno kako bi se prekrila riba, dodati začinsko bilje te kuhati 45 minuta do 1 sat.
  2. Kada je riba kuhana prebaciti ju u sterilizirane teglice, prekriti mješavinom maslinovog i suncokretovog ulja te dobro zatvoriti.

Salata

Sastojci:

  • 100 g konzervirane palamide
  • 50 g zelene salate i rikule
  • 20 g slatke naranče
  • domaćih kapara po želji
  • sol po želji 
  • papar po želji
  • maslinovo ulje po želji 

Postupak:

  1. Konzerviranu palamidu usitniti na manje komade, naranču također.
  2. Pomiješati s ostalim sastojcima te servirati.

Carpaccio od gofa u emulziji od slatke naranče i maslinovog ulja

Emulzija

Sastojci:

  • 1 dcl soka naranče 
  • 1 žlica meda 
  • maslinovo ulje po potrebi 

Postupak:

  1. Sastojke izmiksati štapnim mikserom dok se ne dobije kremasta smjesa.

Carpaccio

Sastojci:

  • 100 g svježeg gofa

Postupak:

  1. Gofa narezati na tanke fetice, posložiti u krug na plitki tanjur te emulziju servirati u sredinu.
  2. Posoliti i popapriti te dodati ostale sastojke po želji - bosiljak, kapare, naribani parmezan.

Panna cotta s domaćom marmeladom od divljih naranči i mrkve

Panna cotta

Sastojci:

  • 400 ml vrhnja za šlag 
  • 150 ml mlijeka
  • 60 g  šećera
  • pola žličice ekstrakta vanilije
  • 4 g želatine 

Postupak:

  1. Sve sastojke osim želatine staviti u teću i ugrijati. Prije nego što zakipi maknuti s plina te zatim dodati želatinu prethodno zamiješanu u 2 žlice vode.
  2. Sve skupa dobro izmiješati te ostaviti u posudicama na hlađenje.

Marmelada od divljih naranči i mrkve

Sastojci:

  • 3 kg domaćih gorkih naranči 
  • 0,5 kg očišćene slatke naranče 
  • sok od 2 limuna 
  • 600 g domaće mrkve
  • 0,5 kg šećera 

Postupak:

  1. Naranče dobro oprati, zatim oguliti od kore i bijelih opni, 1/4 kora ostaviti za kuhanje.
  2. Očišćene naranče narezati na manje komade, izvaditi sve koštice te ih dobro vezati u gazu.
  3. Očišćene naranče, koru, koštice te mrkvu ubaciti u lonac, preliti vodom toliko da pokrije sve sastojke te kuhati 1 sat na laganoj vatri.
  4. Maknuti s vatre, izmiksati i dodati šećer te kuhati još 30 minuta. Gotov namaz pospremiti u sterilizirane teglice.

 

Obavezno isprobaj Sezonski čips od naranče po receptu Marthe Stewart slatki gušti Tart od naranče i badema za posebne prilike napravi doma Džem od naranče: Domaći recept naglašenih okusa!

 

Posjeti Gastro.hr