Francuski klasik – salata Lyonnaise

Thinkstock
Jednostavna salata, savršena za večeru ili doručak kojom ćete, sigurni smo, oduševiti ukućane!
Vidi originalni članak

Lyonnaise je tradicionalna francuska salata koja je ime dobila po gradu iz kojeg potječe – Lyonu. Glavnu ulogu u ovom poznatom francuskom klasiku imaju tri dobro poznate namirnice – kovrčava endivija, hrskava slanina i poširano jaje.

Za pripremu 2 tanjura Lyonnaise salate potrebno vam je:

  • 4 tanke trakice slanine
  • 2 jaja
  • 2 pune šake kovrčave endivije
  • 2 žličice nasjeckanog vlasca
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • 1 žličica senfa
  • svježe mljeveni papar
  • sol

Na zagrijanoj tavi pržite trakice slanine oko 5 minuta, dok ne postanu hrskave. Maknite ih s vatre, a višak masnoće uklonite papirnatim ručnikom. Nakon što se ohlade nasjeckajte ih na komadiće.

Nakon što ste pripremili slaninu, vrijeme je da se posvetite pripremi poširanih jaja, a u tome vam mogu pomoći ovi savjeti.

Prije samog serviranja pripremite preljev za salatu tako da pomiješate maslinovo ulje, balzamični ocat, senf, sol i papar.

Na pripremljene tanjure posložite endiviju, dodajte slaninu i vlasac pa prelijte preljevom. Na kraju pažljivo stavite poširano jaje.

Salatu Lyonnaise možete poslužiti s krutonima ili svježim francuzom.

 

Posjeti Gastro.hr