Izbjegni 10 najvećih pogrešaka pri pečenju kolača

Thinkstock Božićni kolačići bit će bolji ako poslušaš naše savjete
Toliko stvari može poći krivo s ovim poslasticama, no tješi se jer su pogreške bitan dio procesa učenja. Zato smo sastavili popis najčešćih pogrešaka pri pečenju kolačića – uz objašnjenje zašto se takve greške pojavljuju i kako ćeš ih sljedeći put izbjeći!
Vidi originalni članak

Velike su šanse da su božićni kolačići jedna od prvih stvari koje si naučio/la peći. Ali svatko tko ih je ikada radio iskusio je agoniju poraza kada serija pečena s najvećim nadama jednostavno ne završi dobro. No s ovim savjetima takvi porazi ti se više neće događati

Blagdani su, ali i svaka prigoda savršen izgovor za pripremu kolačića. Blagdanske kolačiće lako je napraviti, još brže ćeš ih pojesti a univerzalno su omiljeni u cijelom svijetu. No ponekad nam jednostavno ne ide od ruke pripremiti ih kako treba. Ili su suhi ili 'tjestasti', žilavi ili mrvičasti, premazani pretanko (ili jedva da se uopće mažu), preslatki ili bljutavi, zagoreni ili nedovoljno pečeni…

Toliko stvari može poći krivo s ovim poslasticama, no tješi se jer su pogreške bitan dio procesa učenja. Zato smo sastavili popis najčešćih pogrešaka pri pečenju kolačića – uz objašnjenje zašto se takve greške događaju i kako ćeš ih sljedeći put izbjeći!

 

Bakine tajne Medvjeđe šape su ukusan klasik iz bakine bilježnice

 

1. Korištenje pogrešnog maslaca

Masnoća u receptu za kolačiće igra ključnu ulogu u njihovom okusu i teksturi, a većina recepata zahtijeva maslac (konkretno, neslani maslac omekšan na sobnoj temperaturi). Ovo je također jedan od prvih koraka na kojem serija kolačića pođe po zlu.

2. Koristi pravi maslac

Osim ako recept izričito ne kaže drugačije, tvoj bi maslac trebao biti standardna varijanta iz trgovine koja dolazi u pakiranju od 250 g. Ne smije se mijenjati za 'light' maslac ili margarin jer oni imaju više vode i manje masnoće po volumenu od običnog maslaca, pa će rezultirati razočaravajućim kolačićima.

3. Maslac bi trebao biti sobne temperature

Većina slastičara preferira omekšali maslac. Dakle, ne smije dolaziti izravno iz hladnjaka, niti se smije otopiti. Pravilno omekšali maslac trebao bi i dalje zadržati svoj oblik, ali i biti dovoljno savitljiv da možeš napraviti udubljenje u njemu bez jačeg pritiskanja.

Najlakši način za postizanje ovog rezultata je planiranje unaprijed. Odmotaj i izmjeri maslac za svoj recept i stavi ga u zdjelu na radnu površinu sat vremena ili više (ovisno o tome koliko je topla ili hladna tvoja kuhinja) prije pečenja.

A što ako ipak trebaš ubrzati proces? Nikako ne stavljaj maslac u mikrovalnu. Umjesto toga, hladan maslac nareži na kockice ili ga naribaj na velike rupice ribeža i rasporedi komadiće u jednom sloju na tanjur.

4. Kombiniranje svih sastojaka odjednom

Primamljivo je uštedjeti vrijeme i smanjiti prljavo posuđe jednostavnim miješanjem svih sastojaka u jednoj posudi. No temeljito miksanje maslaca i šećera (zatim miješanje jaja i bilo koje druge tekućine) temelj je za savršene kolačiće, kao i odvojeni korak ravnomjernog miješanja pa dizanja, soli i ostalih suhih sastojaka prije nego što uopće dotaknu mokre sastojke recepta.

5. Zamjena sastojaka po želji

Možda ti je ponestalo smeđeg šećera ili pokušavaš ispeći zdravije verzije kolačića s više cjelovitih žitarica i voća. Postoje razlozi zašto se neki sastojci mogu mijenjati u receptu za kolačiće. Iako je moguće napraviti zamjene i još uvijek dobiti ukusne rezultate, riskantno je ako nemaš čvrstu sliku o pekarskoj znanosti.

Brašno, šećeri, masti, jaja i kvasac za dizanje međusobno djeluju na složene načine kako bi utjecali na okus, teksturu i izgled kolačića.

Naš savjet je - bolje zamijeni recept nego sastojke. Potraži recepte za kolačiće koji uključuju sastojke koje želiš koristiti ili imati, umjesto da ih mijenjaš i nadaš se najboljem.

 

Najbolji recept Sočna blagdanska orahnjača po receptu naših baka

 

6. Korištenje sastojaka kojima je istekao rok trajanja

Svaka hrana ima rok trajanja. Nijedan od tih datuma ne može biti savršeno precizan, a za neke sastojke takozvani rok trajanja nije uvijek bitan jer je jedina posljedica da je okus malo oslabljen. No za neke sastojke za pečenje, bitno je radi li se o svježem ili ustajalom sastojku – to čini razliku između uspjeha i neuspjeha.

Sredstva za dizanje tijesta - kvasac, prašak za pecivo i soda bikarbona, s vremenom gube efikasnost. I brašno može ustajati, što rezultira kolačićima koji nemaju odgovarajući okus.

Lako je testirati sodu bikarbonu i prašak za pecivo u slučaju da sumnjaš u njihovu svježinu. A što se tiče brašna, pomiriši ga: ako je užeglo – baci ga.

7. Zaboravi mjerenje odoka

Sasvim je u redu prilikom kuhanja ponekad se držati savjeta naših mama i baka da nešto dodamo 'od oka', no kada je priprema kolačića u pitanju onda to ne vrijedi. Krajnji rezultati ovise o sinergiji kemijskih reakcija između sastojaka, a te se reakcije temelje na međusobnom omjeru sastojaka. Slučajnost s jednim mjerenjem može u konačnici promijeniti rezultate recepta za kolačiće.

Koristite posude za mjerenje tekućine za tekućine i posude za mjerenje suhe količine za brašno i druge suhe sastojke. I zapamti, brašno uvijek treba žlicom stavljati u mjernu posudu, a ne grabiti.

8. Pečenje čim se tijesto napravi

Kolačići u obliku kapljica i zamotani kolačići gotovo uvijek ispadnu bolji ako tijesto prije pečenja staviš u hladnjak na barem 30 minuta. Ovaj korak kontrolira širenje kolačića pri pečenju i rezultira boljim okusom.

9. Oslanjanje na recept za vrijeme pečenja

Svaka je pećnica drugačija, a temperatura gotovo nikad nije precizna - plus, tvoja je pećnica gotovo sigurno drugačija od one koju koristi osoba koja je razvila recept za kolačiće. Budući da je uobičajeno da stvarna temperatura uređaja varira za 25 stupnjeva ili više od prikazane na zaslonu, najbolje je koristiti termometar za pećnicu za veću preciznost.

Uz to, pametno je postaviti tajmer na nekoliko minuta kraće od najkraćeg vremena pečenja navedenog u receptu. Dakle, ako tvoj recept kaže da pečeš 10 do 12 minuta, planiraj zaviriti u pećnicu nakon 8 minuta - ima li ikakvih tamnih rubova?

Jesu li se središta izravnala i izgubila sjaj ili još uvijek izgledaju mokro? Uglavnom, pažljivo prati kako se peku kolačići od ovog trenutka - po mogućnosti uključivanjem svjetla u pećnici i gledanjem kroz vrata, umjesto da ih otvoriš i puštaš da toplina izađe.

 

najbolji recept ikad Raspucanci Petre Jelenić: tajna je u konjaku!

 

10. Prenatrpanost pećnice

Najbolje ćeš rezultate dobiti ako pečeš pleh po pleh. Naime, ako radiš veliku seriju i moraš udvostručiti količinu radi učinkovitosti, imaj na umu da će se kolačići na gornjoj i donjoj rešetki peći različitim brzinama.

Provjeri kolačiće nakon 2/3 vremena pečenja pa zaokreni pleh ili premjesti gornju posudu na donju rešetku i obrnuto, ovisno o tome koliko su kolačići pečeni.

Savjet više: Slaganje kolačića dok su topli

Evo još jednog primjera u kojem se jednostavno ne isplati žuriti: kolačići bi uvijek trebali biti hladni prije nego što ih složiš. Topli kolačići neizbježno će se zalijepiti i raspasti - što je prava šteta nakon svog tog posla. Koristi lopaticu za prebacivanje kolačića na rešetke za hlađenje čim ih izvadiš iz pećnice i slaži ih tek nakon što se ohlade na dodir. Za najbolje rezultate stavi list pergamenta ili voštanog papira između svakog sloja!

 

Pripreme za Božić Linzeri s čokoladom i narančama, zašto ne?!

 

Posjeti Gastro.hr