"Neke kolače radim samo za Božić. Raspucance na primjer. Ovaj recept je krcat svime što volim: čokoladom, narančom, bademima, konjakom", poručuje slastičarka Petra Jelenić čiji recept donosimo
Omiljena slastičarka Petra Jelenić posebno voli blagdane, njezina pećnica se u to vrijeme ne gasi, a iz njezine kuhinje, i na poslu i kod kuće, šire se neprestano predivni mirisi. Jedan od njezinih omiljenih blagdanskih recepata upravo je ovaj za čokoladne raspucance koje i peče samo za Božić.
Inače, Petra svoje recepte rado dijeli na društvenim mrežama kao i na svojoj stranici O slatkom... na kojoj su uz recepte i njezine priče o omiljenim slasticama.
Petra Jelenić, Mate Janković i Marko Jantolek
foto: Facebook @Mate Janković
Odnedavno, Petra je dio tima lokala SOL tapas na hrvatski Mate Jankovića, gdje oduševljava genijalnim slasticama sa svojim potpisom, a uživamo gledati i njezinu emisiju "Slatka kuharica" u kojoj uvijek pronađemo neku super ideju za novi kolač na našem meniju. No ovaj Petrin recept za raspucance pronašli smo na društvenim mrežama...
Petra Jelenić raspucance radi samo za Božić
"Neke kolače radim samo za Božić. Raspucance na primjer. Ovaj recept je krcat svime što volim: čokoladom, narančom, bademima, konjakom… a da ni ne spominjem dramatiku prvog otvaranja pećnice - kad se počnu napuhavati i pucati…
I svaki put tako - makar sam ih radila sto puta, i to uvijek barem trostruku smjesu, što je popriličan broj otvaranja vrata pećnice. Originalni recept je iz knjige "The Professional Pastry Chef", a ja sam ga malo doradila sebi po guštu", poručila je Petra Jelenić.
Čokoladu i maslac otopi na pari (nemoj pregrijati, smjesa mora biti topla, a ne vruća). Brašno prosij s praškom za pecivo i umiješaj u to mljevene bademe.
Jaja i šećer pjenasto izmiksaj, dodaj koricu naranče i cimet. Ulij u to čokoladu s maslacem, miješaj da se smjesa poveže pa umiješaj suhe sastojke, a nakon toga i konjak. Sipaj u neku plitku u posudu (Petra koristi manji pleh koji prije toga obloži plastičnom folijom), pokrij folijom i spremi u hladnjak (a možeš, kaže Petra, u ovo doba godine i - na balkon 😉) da se dobro stisne. Najbolje preko noći.
Oblikuj kuglice po 5-6 komada odjednom (Petra radi male kuglice, promjera 2 cm, jer se dosta napuhnu). Prvo uvaljaj u jedan sloj kristal šećera pa “zakopaj” u šećer u prahu. Šećera u prahu treba biti više da bi efekt raspucanog bio jači. Petra radi u “serijama” po 5-6 komada da smjesa ostane nakon izrade kuglica malo ljepljiva - tako se šećer bolje zalijepi.
Kuglice je bolje raditi u malo hladnijoj prostoriji jer se smjesa brzo topi, odnosno omekša. No nemoj dodavati brašna ili posipati brašnom da bi se spriječilo lijepljenje. Radije vadi iz hladnjaka dio po dio smjese.
Prilikom stavljanja u pleh pazi na razmak jer se keksi malo napuhnu. Peci 5-6 minuta, na 180 stupnjeva, bez ventilatora. Moraju ostati u sredini mekani na dodir.
Umjesto konjaka može se koristiti francuski liker Grand Marnier, a umjesto mljevenih badema - mljeveni lješnjaci. Petra sama melje šećer u prahu i za ove raspucance pravi ga od svijetlog smeđeg šećera.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.