Recepti 16. prosinca 2023.

Raspucanci Petre Jelenić: tajna je u konjaku!

Čokoladni raspucanci
Slastičarka Petra Jelenić otkrila nam je svoj recept za neodoljive raspucance foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
"Neke kolače radim samo za Božić. Raspucance na primjer. Ovaj recept je krcat svime što volim: čokoladom, narančom, bademima, konjakom", poručuje slastičarka Petra Jelenić. Donosimo njezin recept za najbolje raspucance ikad!

Omiljena slastičarka Petra Jelenić posebno voli blagdane, njezina pećnica se u to vrijeme ne gasi, a iz njezine kuhinje, i na poslu i kod kuće, šire se neprestano predivni mirisi. Jedan od njezinih omiljenih blagdanskih recepata upravo je ovaj za čokoladne raspucance koje i peče samo za Božić.

Inače, Petra svoje recepte rado dijeli na društvenim mrežama kao i na svojoj stranici O slatkom... na kojoj su uz recepte i njezine priče o omiljenim slasticama. 

 | Author: Neva Žganec/PIXSELL Petra Jelenić u Salu na Dolcu foto: Neva Žganec/PIXSELL

Početkom 2024. godine Petra će obilježiti prvi rođendan Sala. U ovom konceptualnom lokalu na zagrebačkoj Opatovini, koji pokreće zajedno sa chefom Tvrtkom Šakotom i Matijom Belkovićem iz Cogita, mogu se kupiti vrhunski domaći kruh i peciva, tradicionalni kolači, ali i pojesti brzi ručak od sezonskih namirnica.

Petra je veliku većinu vremena posvetila Salu, a dok nije u lokalu na Dolcu ovih dana, naravno, peče kolače za Božić. 

 

Možda vas zanima... Raspucanci s kavom - omiljena blagdanska slastica Recepti

 

"Neke kolače radim samo za Božić. Raspucance na primjer. Ovaj recept je krcat svime što volim: čokoladom, narančom, bademima, konjakom… a da ni ne spominjem dramatiku prvog otvaranja pećnice - kad se počnu napuhavati i pucati…

I svaki put tako - makar sam ih radila sto puta, i to uvijek barem trostruku smjesu, što je popriličan broj otvaranja vrata pećnice. Originalni recept je iz knjige "The Professional Pastry Chef", a ja sam ga malo doradila sebi po guštu", poručila je Petra Jelenić.

Petrini raspucanci

Sastojci - za tijesto za kekse:

  • 190 g čokolade sa 60 % kakaa
  • 40 g maslaca
  • korica 1 velike naranče
  • 1/3 žličice cimeta
  • 60 g glatkog brašna
  • 2 g praška za pecivo - nekog dobrog iz BiO dućana
  • 75 g mljevenih badema ili lješnjaka
  • 2 jaja
  • 65 g svijetlog muscovado šećera
  • 35 g konjaka ili Grand Marnier likera

Sastojci - za oblikovanje:

  • 150 g kristal šećera (Petra koristi smeđi šećer od šećerne trske)
  • 150 g šećera u prahu (Petra sama samelje smeđi šećer)

 

Možda vas zanima... Za Božić pripremi ukusne i brze raspucance od limuna! Recepti

 

Postupak:

  1. Čokoladu i maslac otopi na pari (nemoj pregrijati, smjesa mora biti topla, a ne vruća). Brašno prosij s praškom za pecivo i umiješaj u to mljevene bademe.
  2. Jaja i šećer pjenasto izmiksaj, dodaj koricu naranče i cimet. Ulij u to čokoladu s maslacem, miješaj da se smjesa poveže pa umiješaj suhe sastojke, a nakon toga i konjak. Sipaj u neku plitku u posudu (Petra koristi manji pleh koji prije toga obloži plastičnom folijom), pokrij folijom i spremi u hladnjak (a možeš, kaže Petra, u ovo doba godine i - na balkon 😉) da se dobro stisne. Najbolje preko noći.
  3. Oblikuj kuglice po 5-6 komada odjednom (Petra radi male kuglice, promjera 2 cm, jer se dosta napuhnu). Prvo uvaljaj u jedan sloj kristal šećera pa “zakopaj” u šećer u prahu. Šećera u prahu treba biti više da bi efekt raspucanog bio jači. Petra radi u “serijama” po 5-6 komada da smjesa ostane nakon izrade kuglica malo ljepljiva - tako se šećer bolje zalijepi.
  4. Kuglice je bolje raditi u malo hladnijoj prostoriji jer se smjesa brzo topi, odnosno omekša. No nemoj dodavati brašna ili posipati brašnom da bi se spriječilo lijepljenje. Radije vadi iz hladnjaka dio po dio smjese.
  5. Prilikom stavljanja u pleh pazi na razmak jer se keksi malo napuhnu. Peci 5-6 minuta, na 180 stupnjeva, bez ventilatora. Moraju ostati u sredini mekani na dodir.

 

Možda vas zanima... Najbolja kombinacija raspucanaca i medenjaka Kolumne

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:37 16. Prosinac 2023.

    fino