Omiljena slastičarka Petra Jelenić posebno voli blagdane, njezina pećnica se u to vrijeme ne gasi, a iz njezine kuhinje, i na poslu i kod kuće, šire se neprestano predivni mirisi. Jedan od njezinih omiljenih blagdanskih recepata upravo je ovaj za čokoladne raspucance koje i peče samo za Božić.
Inače, Petra svoje recepte rado dijeli na društvenim mrežama kao i na svojoj stranici O slatkom... na kojoj su uz recepte i njezine priče o omiljenim slasticama.
Početkom 2024. godine Petra će obilježiti prvi rođendan Sala. U ovom konceptualnom lokalu na zagrebačkoj Opatovini, koji pokreće zajedno sa chefom Tvrtkom Šakotom i Matijom Belkovićem iz Cogita, mogu se kupiti vrhunski domaći kruh i peciva, tradicionalni kolači, ali i pojesti brzi ručak od sezonskih namirnica.
Petra je veliku većinu vremena posvetila Salu, a dok nije u lokalu na Dolcu ovih dana, naravno, peče kolače za Božić.
"Neke kolače radim samo za Božić. Raspucance na primjer. Ovaj recept je krcat svime što volim: čokoladom, narančom, bademima, konjakom… a da ni ne spominjem dramatiku prvog otvaranja pećnice - kad se počnu napuhavati i pucati…
I svaki put tako - makar sam ih radila sto puta, i to uvijek barem trostruku smjesu, što je popriličan broj otvaranja vrata pećnice. Originalni recept je iz knjige "The Professional Pastry Chef", a ja sam ga malo doradila sebi po guštu", poručila je Petra Jelenić.
Petrini raspucanci
Sastojci - za tijesto za kekse:
- 190 g čokolade sa 60 % kakaa
- 40 g maslaca
- korica 1 velike naranče
- 1/3 žličice cimeta
- 60 g glatkog brašna
- 2 g praška za pecivo - nekog dobrog iz BiO dućana
- 75 g mljevenih badema ili lješnjaka
- 2 jaja
- 65 g svijetlog muscovado šećera
- 35 g konjaka ili Grand Marnier likera
Sastojci - za oblikovanje:
- 150 g kristal šećera (Petra koristi smeđi šećer od šećerne trske)
- 150 g šećera u prahu (Petra sama samelje smeđi šećer)
Postupak:
- Čokoladu i maslac otopi na pari (nemoj pregrijati, smjesa mora biti topla, a ne vruća). Brašno prosij s praškom za pecivo i umiješaj u to mljevene bademe.
- Jaja i šećer pjenasto izmiksaj, dodaj koricu naranče i cimet. Ulij u to čokoladu s maslacem, miješaj da se smjesa poveže pa umiješaj suhe sastojke, a nakon toga i konjak. Sipaj u neku plitku u posudu (Petra koristi manji pleh koji prije toga obloži plastičnom folijom), pokrij folijom i spremi u hladnjak (a možeš, kaže Petra, u ovo doba godine i - na balkon 😉) da se dobro stisne. Najbolje preko noći.
- Oblikuj kuglice po 5-6 komada odjednom (Petra radi male kuglice, promjera 2 cm, jer se dosta napuhnu). Prvo uvaljaj u jedan sloj kristal šećera pa “zakopaj” u šećer u prahu. Šećera u prahu treba biti više da bi efekt raspucanog bio jači. Petra radi u “serijama” po 5-6 komada da smjesa ostane nakon izrade kuglica malo ljepljiva - tako se šećer bolje zalijepi.
- Kuglice je bolje raditi u malo hladnijoj prostoriji jer se smjesa brzo topi, odnosno omekša. No nemoj dodavati brašna ili posipati brašnom da bi se spriječilo lijepljenje. Radije vadi iz hladnjaka dio po dio smjese.
- Prilikom stavljanja u pleh pazi na razmak jer se keksi malo napuhnu. Peci 5-6 minuta, na 180 stupnjeva, bez ventilatora. Moraju ostati u sredini mekani na dodir.