Ovi raspucanci s kavom savršeni su zalogačjić jutrima kada ti treba dodatna doza energije!
Ovi divni, mirisni i prhki raspucanci zimski su hit! Jednostavni i brzi su za napraviti, a u još kraćem roku će nestati. Ako se ipak uspiješ suzdržati, spremi ih u kutiju s poklopcem i uživaj narednih deset dana.
Sastojci (za 40-45 komada keksa):
- 270 g glatkog brašna
- 6 g praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 100 g maslaca
- 90 g maslaca
- 1 jaje
- 40 ml Franck Jubilarne kave
- mali prstohvat soli
- Za valjanje:
- 3-4 žlice kristal šećera
- 3-4 žlice šećera u prahu
Priprema:
- Skuhajte jaku crnu kavu, odmjerite 40 ml i dobro je ohladite.
- U zdjelici izmiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
- U drugoj posudi električnim mikserom dobro izmiksajte maslac, šećer i vanilin šećer. Dodajte jaje i sol pa kratko izmiksajte. Potom dodajte ohlađenu kavu i sve dobro izmiksajte. Na kraju dodajte brašno izmiješano s praškom za pecivo i još jednom sve dobro izradite mikserom.
- Posudu sa smjesom prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje sat vremena da se ohladi.
- Žličicom vadite smjesu i formirajte kuglice veličine sitnog oraha (oko 14-15 g), uvaljajte ih prvo u kristal šećer (možete ga i kratko samljeti), a potom obilato u šećer u prahu. Kuglice slažite na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje, ali tako da ostavite između svake barem 4 cm razmaka jer će se tijekom pečenja lagano raširiti.
- Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 15 minuta. Izvadite iz pećnice, prebacite na rešetku i ohladite. Poslužite odmah uz kavu ili spremite u limenu kutiju u kojoj ih možete čuvati i do 10 dana.