Za blagdane najmilije iznenadite čokoladnom salamom po receptu blogerice Sandre Rončević!
Nema jednostavnijeg i bržeg kolača od ove čokoladne salamice. Veoma je lijepa za dekoraciju, a okus joj je odličan te će zasigurno oduševiti sve koji ju probaju!
Možeš ju i povezati ukrasnim koncem i ubaciti u potpuno blagdansko ruho, a čak ju i pokloniti nekome za pod bor!
Sastojci:
- 100 g tamne čokolade
- 100 g mliječne čokolade
- mali prstohvat soli
- 80 g maslaca
- 1 vanilin šećer
- 75 ml mlijeka
- 25 ml Franck Jubilarna Intense kave
- 200 g Speculaas keksa
- 100 g prženih lješnjaka
Za valjanje:
- par žlica šećera u prahu
Priprema:
- Lješnjake tostirajte na dobro zagrijanoj suhoj tavi, ohladite ih, skinite im opnu pa nožem grubo usitnite. Na dasci grubo narežite i Speculas kekse.
- Obje vrste čokolade grubo usitnite nožem, maslac narežite na kockice pa stavite sve zajedno u vatrostalnu zdjelu i otopite na pari. Dodajte malo soli i dobro izmiješajte. Dodajte vanilin šećer, mlijeko i kavu. Još jednom izmiješajte. Dodajte usitnjene lješnjake i kekse, izmiješajte špatulom da se sve dobro poveže. Ostavite na sobnoj temperaturi da se malo ohladi, potom prebacite u hladnjak i ohladite jedno 30 minuta (da se smjesa ohladi, ali ne i skroz stisne).
- Veći komad prozirne folije stavite na radnu površinu pa na njega žlicom slažite smjesu u ravnomjernu liniju dužine 20 cm, širine oko 5 cm. Zamotajte dobro u prozirnu foliju, zatvorite krajeve pa pomoću folije formirajte salamu. Foliju primite za krajeve pa salamu zavrtite u zraku kako bi se smjesa ravnomjerno rasporedila. Stavite na radnu površinu pa rukama kratko izrolajte. Neka salama bude dužine oko 25 cm, a promjera 5 cm. Zajedno s folijom stavite u hladnjak da se dobro ohladi (najmanje 5 sati, a najbolje preko noći).
- Dobro ohlađenu salamu uvaljajte obilato u šećer u prahu, lagano ga utrljajte hladnim rukama (pazite da se čokolada ne počne topiti), ukrasite ga koncem kao da vežete salamu i ohladite do posluživanja.
- Skuhajte omiljenu kavu, narežite finu, aromatičnu Speculaas čokoladnu salamu na deblje šnite i poslužite.