Recepti Božić 26. prosinca 2024.

Predobra čokoladna salama sa speculaas keksićima

Božić
25 MIN
20 MIN
15
SREDNJE
Salama sa speculaas keksićima
Salama sa speculaas keksićima
foto: Sandra Rončević
Slatko blagdansko iznenađenje za najmilije definitivno je ova genijalna čokoladna salama sa speculaas keksićima po receptu blogerice Sandre Rončević!

Nema jednostavnijeg i bržeg blagdanskog kolača nego što je ova divna čokoladna salama sa speculaas keksićima. Veoma je lijepa za dekoraciju, a okus joj je odličan te će zasigurno oduševiti sve koji ju probaju! Bitna je vrhunska čokolada i hrskavi moment - aromatični speculaas keksići!

Možeš ju i povezati ukrasnim koncem da izgleda pout 'prave' salame, i ubaciti u potpuno blagdansko ruho, a čak ju i pokloniti nekome pod bor!

 | Author: Sandra Rončević Čokoladna salama sa speculaas keksićima foto: Sandra Rončević

Ne gasi ekran dok kuham

Čokoladna salama sa speculaas keksićima
25 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
15
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Tamna čokolada 100 g
  • Mliječna čokolada 100 g
  • Sol 1 prstohvat
  • Maslac 80 g
  • Vanilin šećer 1 kom
  • Mlijeko 75 ml
  • Kava 25 ml
  • Speculaas keksi 200 g
  • Lješnjaci 100 g
Postupak
  1. Lješnjake tostirajte na dobro zagrijanoj suhoj tavi, ohladite ih, skinite im opnu pa nožem grubo usitnite. Na dasci grubo narežite i speculaas kekse.


  2. Obje vrste čokolade grubo usitnite nožem, maslac narežite na kockice pa stavite sve zajedno u vatrostalnu zdjelu i otopite na pari. Dodajte malo soli i dobro izmiješajte. Dodajte vanilin šećer, mlijeko i kavu. Još jednom izmiješajte. Dodajte usitnjene lješnjake i kekse, izmiješajte špatulom da se sve dobro poveže.

    Ostavite na sobnoj temperaturi da se malo ohladi, potom prebacite u hladnjak i ohladite 30-ak minuta (da se smjesa ohladi, ali ne i skroz stisne).


  3. Veći komad prozirne folije stavite na radnu površinu pa na njega žlicom slažite smjesu u ravnomjernu liniju dužine 20 cm, širine oko 5 cm. Zamotajte dobro u prozirnu foliju, zatvorite krajeve pa pomoću folije formirajte salamu.

    Foliju primite za krajeve pa salamu zavrtite u zraku kako bi se smjesa ravnomjerno rasporedila. Stavite na radnu površinu pa rukama kratko izrolajte.

    eka salama bude dužine oko 25 cm, a promjera 5 cm. Zajedno s folijom stavite u hladnjak da se dobro ohladi (najmanje 5 sati, a najbolje preko noći).


  4. Dobro ohlađenu salamu uvaljajte obilato u šećer u prahu, lagano ga utrljajte hladnim rukama (pazite da se čokolada ne počne topiti), ukrasite ga koncem kao da vežete salamu i ohladite do posluživanja. 


  5. Skuhajte omiljenu kavu, narežite finu, aromatičnu speculaas čokoladnu salamu na deblje šnite i poslužite.


Kokos rolada Možda vas zanima... Kokos salama obavezna je na blagdanskom stolu Recepti Linzeri by Mama Drama Možda vas zanima... LINZERI Savršeno prhki, najslađi simbol Božića Recepti Vanilin kiflice Možda vas zanima... VANILIN KIFLICE Božić nije isti bez njih Recepti Najsočnija blagdanska orahnjača Možda vas zanima... Imamo najbolji recept za sočnu blagdansku orahnjaču Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.