Recepti Božić 26. prosinca 2024.

Čokoladna salama sa speculaas keksićima

Božić
25 MIN
20 MIN
15
SREDNJE
Salama sa speculaas keksićima
Salama sa speculaas keksićima
foto: Sandra Rončević
Slatko blagdansko iznenađenje za najmilije definitivno je ova genijalna čokoladna salama sa speculaas keksićima po receptu blogerice Sandre Rončević!

Nema jednostavnijeg i bržeg blagdanskog kolača nego što je ova divna čokoladna salama sa speculaas keksićima. Veoma je lijepa za dekoraciju, a okus joj je odličan te će zasigurno oduševiti sve koji ju probaju! Bitna je vrhunska čokolada i hrskavi moment - aromatični speculaas keksići!

Možeš ju i povezati ukrasnim koncem da izgleda pout 'prave' salame, i ubaciti u potpuno blagdansko ruho, a čak ju i pokloniti nekome pod bor!

 | Author: Sandra Rončević Čokoladna salama sa speculaas keksićima foto: Sandra Rončević

Ne gasi ekran dok kuham

Čokoladna salama sa speculaas keksićima
25 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
15
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Tamna čokolada 100 g
  • Mliječna čokolada 100 g
  • Sol 1 prstohvat
  • Maslac 80 g
  • Vanilin šećer 1 kom
  • Mlijeko 75 ml
  • Kava 25 ml
  • Speculaas keksi 200 g
  • Lješnjaci 100 g
Postupak
  1. Lješnjake tostirajte na dobro zagrijanoj suhoj tavi, ohladite ih, skinite im opnu pa nožem grubo usitnite. Na dasci grubo narežite i speculaas kekse.


  2. Obje vrste čokolade grubo usitnite nožem, maslac narežite na kockice pa stavite sve zajedno u vatrostalnu zdjelu i otopite na pari. Dodajte malo soli i dobro izmiješajte. Dodajte vanilin šećer, mlijeko i kavu. Još jednom izmiješajte. Dodajte usitnjene lješnjake i kekse, izmiješajte špatulom da se sve dobro poveže.

    Ostavite na sobnoj temperaturi da se malo ohladi, potom prebacite u hladnjak i ohladite 30-ak minuta (da se smjesa ohladi, ali ne i skroz stisne).


  3. Veći komad prozirne folije stavite na radnu površinu pa na njega žlicom slažite smjesu u ravnomjernu liniju dužine 20 cm, širine oko 5 cm. Zamotajte dobro u prozirnu foliju, zatvorite krajeve pa pomoću folije formirajte salamu.

    Foliju primite za krajeve pa salamu zavrtite u zraku kako bi se smjesa ravnomjerno rasporedila. Stavite na radnu površinu pa rukama kratko izrolajte.

    eka salama bude dužine oko 25 cm, a promjera 5 cm. Zajedno s folijom stavite u hladnjak da se dobro ohladi (najmanje 5 sati, a najbolje preko noći).


  4. Dobro ohlađenu salamu uvaljajte obilato u šećer u prahu, lagano ga utrljajte hladnim rukama (pazite da se čokolada ne počne topiti), ukrasite ga koncem kao da vežete salamu i ohladite do posluživanja. 


  5. Skuhajte omiljenu kavu, narežite finu, aromatičnu speculaas čokoladnu salamu na deblje šnite i poslužite.


 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.