Slatko blagdansko iznenađenje za najmilije definitivno je ova genijalna čokoladna salama sa speculaas keksićima po receptu blogerice Sandre Rončević!
Nema jednostavnijeg i bržeg blagdanskog kolača nego što je ova divna čokoladna salama sa speculaas keksićima. Veoma je lijepa za dekoraciju, a okus joj je odličan te će zasigurno oduševiti sve koji ju probaju! Bitna je vrhunska čokolada i hrskavi moment - aromatični speculaas keksići!
Možeš ju i povezati ukrasnim koncem da izgleda pout 'prave' salame, i ubaciti u potpuno blagdansko ruho, a čak ju i pokloniti nekome pod bor!
Čokoladna salama sa speculaas keksićima
foto: Sandra Rončević
Ne gasi ekran dok kuham
Čokoladna salama sa speculaas keksićima
25 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
15
porcija
SREDNJE
Sastojci
Tamna čokolada
100
g
Mliječna čokolada
100
g
Sol
1
prstohvat
Maslac
80
g
Vanilin šećer
1
kom
Mlijeko
75
ml
Kava
25
ml
Speculaas keksi
200
g
Lješnjaci
100
g
Postupak
Lješnjake tostirajte na dobro zagrijanoj suhoj tavi, ohladite ih, skinite im opnu pa nožem grubo usitnite. Na dasci grubo narežite i speculaas kekse.
Obje vrste čokolade grubo usitnite nožem, maslac narežite na kockice pa stavite sve zajedno u vatrostalnu zdjelu i otopite na pari. Dodajte malo soli i dobro izmiješajte. Dodajte vanilin šećer, mlijeko i kavu. Još jednom izmiješajte. Dodajte usitnjene lješnjake i kekse, izmiješajte špatulom da se sve dobro poveže.
Ostavite na sobnoj temperaturi da se malo ohladi, potom prebacite u hladnjak i ohladite 30-ak minuta(da se smjesa ohladi, ali ne i skroz stisne).
Veći komad prozirne folije stavite na radnu površinu pa na njega žlicom slažite smjesu u ravnomjernu liniju dužine 20 cm, širine oko 5 cm. Zamotajte dobro u prozirnu foliju, zatvorite krajeve pa pomoću folije formirajte salamu.
Foliju primite za krajeve pa salamu zavrtite u zraku kako bi se smjesa ravnomjerno rasporedila. Stavite na radnu površinu pa rukama kratko izrolajte.
eka salama bude dužine oko 25 cm, a promjera 5 cm. Zajedno s folijom stavite u hladnjak da se dobro ohladi (najmanje 5 sati, a najbolje preko noći).
Dobro ohlađenu salamu uvaljajte obilato u šećer u prahu, lagano ga utrljajte hladnim rukama (pazite da se čokolada ne počne topiti), ukrasite ga koncem kao da vežete salamu i ohladite do posluživanja.
Skuhajte omiljenu kavu, narežite finu, aromatičnu speculaas čokoladnu salamu na deblje šnite i poslužite.