Recepti U kavi je tajna najukusnijih slastica 26. prosinca 2019.

Čokoladna salama sa Speculaas keksićima

foto: Sandra Rončević

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Za blagdane najmilije iznenadite čokoladnom salamom po receptu blogerice Sandre Rončević!

Nema jednostavnijeg i bržeg kolača od ove čokoladne salamice. Veoma je lijepa za dekoraciju, a okus joj je odličan te će zasigurno oduševiti sve koji ju probaju!

Možeš ju i povezati ukrasnim koncem i ubaciti u potpuno blagdansko ruho, a čak ju i pokloniti nekome za pod bor!

 | Author: Sandra Rončević foto: Sandra Rončević

Sastojci:

  • 100 g tamne čokolade
  • 100 g mliječne čokolade
  • mali prstohvat soli
  • 80 g maslaca
  • 1 vanilin šećer
  • 75 ml mlijeka
  • 25 ml Franck Jubilarna Intense kave
  • 200 g Speculaas keksa
  • 100 g prženih lješnjaka

Za valjanje:

  • par žlica šećera u prahu

 

Možda vas zanima... Izvanredan zimski tiramisu s pečenim jabukama Recepti

 

Priprema:

  1. Lješnjake tostirajte na dobro zagrijanoj suhoj tavi, ohladite ih, skinite im opnu pa nožem grubo usitnite. Na dasci grubo narežite i Speculas kekse.
  2. Obje vrste čokolade grubo usitnite nožem, maslac narežite na kockice pa stavite sve zajedno u vatrostalnu zdjelu i otopite na pari. Dodajte malo soli i dobro izmiješajte. Dodajte vanilin šećer, mlijeko i kavu. Još jednom izmiješajte. Dodajte usitnjene lješnjake i kekse, izmiješajte špatulom da se sve dobro poveže. Ostavite na sobnoj temperaturi da se malo ohladi, potom prebacite u hladnjak i ohladite jedno 30 minuta (da se smjesa ohladi, ali ne i skroz stisne).
  3. Veći komad prozirne folije stavite na radnu površinu pa na njega žlicom slažite smjesu u ravnomjernu liniju dužine 20 cm, širine oko 5 cm. Zamotajte dobro u prozirnu foliju, zatvorite krajeve pa pomoću folije formirajte salamu. Foliju primite za krajeve pa salamu zavrtite u zraku kako bi se smjesa ravnomjerno rasporedila. Stavite na radnu površinu pa rukama kratko izrolajte. Neka salama bude dužine oko 25 cm, a promjera 5 cm. Zajedno s folijom stavite u hladnjak da se dobro ohladi (najmanje 5 sati, a najbolje preko noći).
  4. Dobro ohlađenu salamu uvaljajte obilato u šećer u prahu, lagano ga utrljajte hladnim rukama (pazite da se čokolada ne počne topiti), ukrasite ga koncem kao da vežete salamu i ohladite do posluživanja. 
  5. Skuhajte omiljenu kavu, narežite finu, aromatičnu Speculaas čokoladnu salamu na deblje šnite i poslužite.

 | Author: Sandra Rončević foto: Sandra Rončević

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.